Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Albine nascute si crescute cu SAPARD

Prin Programul SAPARD s-au acordat fonduri nerambursabile si pentru proiecte de investitii destinate dezvoltarii apiculturii. Un astfel de proiect a fost realizat în localitatea Buhaiesti din judetul Vaslui. Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de 10.068 euro.
Cu fondurile obtinute, solicitantul a achizitionat 70 de stupi, familii de albine si a modernizat ferma apicola existenta, cu noi utilaje. De la 30 de stupi, respectiv familii de albine, câte avea solicitantul initial, în urma investitiei, numarul stupilor a ajuns la 100.
Beneficiarul detine în folosinta si o suprafata de 1.000 de metri patrati, asigurând astfel baza melifera. Astfel, productia de miere si produse apicole este constanta în timp, fara a fi necesara deplasarea sezoniera a stupilor.
Profitul acestei investitii este destul de ridicat, în doar câtiva ani costurile investitiei putân fi deja amortizate.
Astfel, o data cu înmultirea albinelor prin metoda roirii artificiale, se realizeaza un câstig de 40%, acest lucru permitând vânzarea, în fiecare an, a 20% din efectivul anual de familii de albine.
Impactul social al investitiei este unul pe termen lung, oferind posibilitatea obtinerii unor venituri alternative pentru persoanele din mediul rural, pe masura ce stupina se va extinde.
Sursa: Buletin informativ APDRP

Vizualizări: 102