Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România a preluat oficial Președinția rotativă a Consiliului European

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, în data de joi, 10 ianuarie 2019, România a preluat oficial Președinția Consiliului European pentru o perioadă de 6 luni. 

„Astăzi, preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite, mai puternice.

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene. Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenței, de o Europă mai sigură, de o creștere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esențial pentru a asigura avansarea proiectului european.

După cum spuneam, pe parcursul mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluția Uniunii Europene și avem încrederea că reuniuni de o semnificație aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine” - președintele Klaus Iohannis.

„Marcăm un moment important pentru România: lansarea Președinției Consiliul Uniunii Europene. Ne dorim ca România, alături de toate celelalte state europene, să se bucure de aceleași beneficii pe care le oferă acest proiect al unei Europe puternice și unite și iată că, astăzi, președinția României la Consiliul Uniunii începe sub semnul întăririi coeziunii dintre statele membre. Coeziunea și unitatea reprezintă viziunea noastră la conducerea Uniunii. 

Ne propunem ca, în mandatul președinției noastre, Uniunea să meargă în același ritm și cu aceeași cadență. Vom susține acele decizii care se vor afla deasupra diferențelor politice, deasupra varietății naționale, deasupra diferențelor de dezvoltare și care pot contribui astfel la întărirea coeziunii între statele membre” - premierul Viorica Dăncilă.

Sursa: Administrația Prezidențială și Guvernul României

Vizualizări: 108