Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Banca Europeană de Investiții sprijină extinderea infrastructurii de transport de gaze naturale din România

Banca Europeană de Investiții a aprobat un împrumut de 50 de milioane euro societății TRANSGAZ, compania publică de transport de gaze naturale din România, pentru finanțarea unei noi conducte care leagă resursele de gaze nou identificate din Marea Neagră de rețeaua națională și cea europeană de transport de gaze. Bulgaria, România, Ungaria și Austria vor beneficia de noua conexiune. Această tranzacție este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”. Proiectul contribuie, de asemenea, la diversificarea aprovizionării cu gaze în Europa, permițându-le producătorilor offshore să exporte gaze în UE.

Noua conductă va face legătura între resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre și rețeaua națională de transport de gaze și coridorul de transport al gazelor BRUA (care leagă Bulgaria, România, Ungaria și Austria), conectând astfel sistemele de transport ale Europei de Sud-Est cu cele ale Europei Centrale și de Vest. Această conectare la rețeaua europeană de transport al gazelor naturale va permite exportul de gaze în țările europene vecine.

Acest proiect implică construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, precum și a infrastructurii de suprafață care deservește conducta. Noua conductă va fi conectată la sistemul existent de transport al gazelor naturale și la noul coridor de transport BRUA în localitatea Podișor, situată la vest de București.

Ca parte a proiectului, BEI, prin intermediul Platformei europene de consiliere în materie de investiții, care reprezintă pilonul „consiliere” în cadrul Planului Juncker, va sprijini Transgaz în vederea elaborării unei evaluări strategice de mediu pentru planul său de dezvoltare pe 10 ani.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Vizualizări: 222