Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

FNGCIMM sprijină AFIR în absorbția fondurilor europene

Ca urmare a încheierii exercițiului financiar 2017 – 2018 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anunțat rezultatele activității de acordare a garanției pentru restituirea avansului în favoarea beneficiarilor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Pe lângă cele 731 de garanții nou acordate, în valoare de 632,8 milioane lei, FNGCIMM a prelungit garantarea pentru un număr de 300 de proiecte de investiții, în valoare totală de peste 800 milioane lei. Beneficiarii Programului, localități din mediul rural din întreaga țară, au implementat proiecte de infrastructură rutieră, educație, prin construcția sau renovarea de grădinițe și școli, sau proiecte cu puternic impact în creșterea calității vieții – construcția de rețele de alimentare cu apă și canalizare.

„Alături de sprijinirea antreprenorialului românesc, dezvoltarea economiei rurale prin creșterea calității vieții reprezintă pentru instituția noastră un obiectiv permanent. Prin dialogul direct cu reprezentanții comunităților locale am reușit să creștem notorietatea Programului în rândurile beneficiarilor, contribuind astfel la inițierea unor proiecte cu puternic impact pozitiv pentru cetățenii din diverse zone ale țării. Avem în vedere extinderea portofoliului de produse de garantare dedicate dezvoltării economiei rurale, atât prin multiplicarea numărului de proiecte garantate prin emiterea de scrisori de garanție pentru restituirea avansului în favoarea AFIR, cât și prin integrarea unor noi instrumente de garantare dedicate sectorului agricol.” a declarat Alexandru Petrescu, director general FNGCIMM.

La nivel național, în topul județelor cu cele mai multe proiecte demarate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în exercițiul 2017 – 2018 și garantate de FNGCIMM, se situează județul Dolj, cu 63 de proiecte, urmat de județele Bistrița Năsăud și Harghita, cu câte 43 de proiecte. Județul Bistrița Năsăud se distinge prin ponderea valorică a investițiilor garantate – peste 76 milioane lei – urmat de județul Dolj, cu 57 milioane lei.

Valoarea scrisorii de garanție este de maxim 100% din valoarea avansului pentru contractele finanțate din PNDR 2014-2020 și se obține prin depunerea documentației la sediul din București al FNGCIMM SA IFN sau la una din reprezentantele / filialele / sucursalele din țară. Condiția principală de eligibilitate este ca beneficiarii să dețină un contract de finanțare / act adițional cu AFIR și să nu înregistreze credite restante la băncile comerciale la data solicitării de acordare a scrisorilor de garanție.

Sursă: Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

Vizualizări: 319