Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Let’s Talk Impact: Care-i treaba cu schimburile Erasmus+? „Sunt ce ai nevoie ca procesul dezvoltării tale să fie complet...”

Luiza Căruntu, studentă la SNSPA, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, face parte din cele peste 9 milioane de persoane care au beneficiat de Erasmus+ și de oportunitățile de schimb de experiență și de învățare oferite de acest program al Uniunii Europene. Am discutat cu ea despre ce înseamnă Erasmus+ și oamenii pe care i-a întâlnit în schimburile de experiență la care a participat. Iată ce am aflat! Sperăm să vă inspire! Găsiți detalii despre programul Erasmus aici și aici.

***

Reporter: Bună, Luiza! Te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine. Să spargem gheața :)

Luiza: Bună! De curând am împlinit 20 de ani și mi se pare cea mai frumoasă vârstă pe care o poți avea. Mulți oameni folosesc vârsta asta ca să exprime tinerețea absolută „nu mai ai 20 de ani ca să porți asta”, „nu mai ai 20 de ani ca să faci asta”. Eu doar ce am făcut 20 de ani și, Doamne, câte simt că pot să fac!

Am dat Constanța pe București ca să studiez Comunicare și Relații Publice la SNSPA. În primul an de facultate am abuzat cât am putut de mult de cuvântul „mișto”: capitala e mișto, ce studiez e mișto, colegele mele de cameră sunt mișto, să stai la cămin e mișto. Acum am trecut anul doi. Tot ce sper e că va fi nevoie să strecor câte un „mai” înaintea fiecărui „mișto”.

Dincolo de aspectele generale despre mine, îmi place să dau curs provocărilor care mă pot scoate din zona de confort. Știu că la sfârșit se va lăsa cu amintiri care vor merita să fie povestite și îmi place să cred că trăiesc clipa și profit de toate oportunitățile pe care viața mi le oferă. Uneori încerc să capturez diferite experiențe și să le fac cumva eterne, să mi le amintesc până la ultimul detaliu. De aceea, am început în urma cu câțiva ani să editez filmulețe, dintr-o vacanță, dintr-un proiect, de la o aniversare. Unele le țin doar pentru mine, altele le postez pe internet.

Reporter: Descrie, te rog, în câteva cuvinte ce înseamnă schimburile Erasmus + la care ai participat și cui sunt ele destinate.

Luiza: Schimburile Erasmus+ sunt ce ai nevoie ca procesul dezvoltării tale să fie complet. De aceea ele se adresează celor cu vârste cuprinse între 13-30 de ani. Un schimb Erasmus+ implică deplasarea ta într-o țară străină, într-o zonă nu neapărat turistică, și îți pune la dispoziție o casă pe care trebuie să o împărți cu oameni din diferite țări. Într-un astfel de mediu multicultural iei parte la diferite ateliere, jocuri, dezbateri și activități de tot felul, care să te ajute să dobândești cunoștințe noi în cel mai plăcut mod posibil.

Reporter: Care a fost primul schimb de tineri în care ai fost plecată și cum ai aflat despre el?

Luiza: Primul schimb de tineri la care am participat s-a ținut în Polonia. Într-o seară un prieten din liceu s-a înscris și m-a întrebat și pe mine dacă mi-ar plăcea să merg. Trebuia ca până a doua zi să trimit un CV ca să am mai multe șanse să fiu aleasă. Nici nu știam de unde să o apuc, nu mai făcusem un CV pe bune niciodată. Am stat atunci până la ora 2:00 împreună cu el și am scris tot ce făcusem remarcabil în liceu.

Reporter: Cum te-a ajutat concret ceva ce ai învățat în aceste schimburi de experiență într-un anumit moment sau într-o anumită situație?

Luiza: Acum doi ani am participat la un schimb de experiență intitulat „Story of my life”.  Am aflat acolo povești de viață pe care doar în filme le mai auzisem. Oameni care au fugit din calea războiului, care au pierdut case și familii. După ce ei și-au spus povestea a trebuit ca și restul participanților să spună un moment greu din viața lor. Eu le-am povestit despre cum în școala generală eram extrem de timidă și nici pe hol nu puteam să merg fără să cred că toată lumea se uită la mine și mă judecă. Cred că am fost puțin și victima fenomenului de bullying, dar nu mi-am dat seama pe atunci. În timp ce le povesteam asta, îmi era de-a dreptul rușine. Mă gândeam cât de diferit percepem greul, noi, toți de acolo, în câte niveluri vine el și cât de mică e povestea mea pe lângă a lor. De atunci, mereu când mă confrunt cu o situație grea mă gândesc că sunt totuși o persoană norocoasă și că o pot scoate la capăt în cele din urmă.

Reporter: Prin călătoriile mele, am dat peste un mit: iubire de-o vară și prietenie de-un Erasmus. Deci, hai să-l spargem sau să îl confirmăm! Ții legătura cu tineri pe care i-ai cunoscut într-un asemenea schimb sau interacțiunea se limitează strict la perioada proiectului?

Luiza: Prieteniile din Erasmus sunt imposibil de înțeles de către cineva care nu a luat parte măcar la un proiect. La început am crezut că locuitul în aceeași casă le încheagă atât de bine. Dar, apoi am plecat la facultate și am stat la cămin și a durat cu mult mai mult să mă împrietenesc cu oamenii de acolo. Așa că încă încerc să-mi dau seama ce le face atât de speciale.

Am grupuri pe Whatsapp cu oameni din toate proiectele la care am participat. Cel puțin în prima lună după ce se termină proiectul lumea interacționează foarte mult, se fac schimburi de poze, se aduc în discuție momentele alea bune, se fac glume. Cu alte cuvinte, lumea încearcă să se vindece de ceea ce este cunoscut sub numele de „depresia post-Erasmus”. Apoi, intensitatea conversațiilor scade. Asta până când cineva aude la radio o melodie pe care ne plăcea să dansăm și trimite o înregistrare. Și apoi conversațiile încep din nou. Țin legătura și în privat cu cel puțin câte o persoană din fiecare proiect.

Așa că, pentru mine, ceea ce spuneai nu este decât un mit. Încă vorbesc cu oamenii care mi-au fost dragi și sunt convinsă că atunci când mi-au spus că sunt mereu binevenită la ei acasă, nu au fost doar vorbe de-un Erasmus.

Reporter: Ce le-ai spune celor care nu au curaj să aplice la un schimb european de experiență?

Luiza: Trebuie neapărat să aplici! Nu-ți dai seama cât de mult te ajută un schimb de experiență decât după ce te întorci și analizezi tot ce s-a întâmplat cât ai stat acolo. E un fel de journey of self discovering (n.r. călătorie de autocunoaștere). Ești prea timid? Crezi că nu o să te poți integra? Îți e teamă atunci când ești înconjurat de necunoscuți? La întoarcere singurul lucru de care o să îți pară rău este că nu ai aplicat mai devreme și singurul lucru pe care o să vrei să îl mai faci este să aplici din nou.

Dacă nu ai curaj să aplici, completează pe nerăsuflate formularul, ca și cum ai trimite un mesaj riscant persoanei de care îți place. Nu știi dacă îți va răspunde, dacă îi place de tine înapoi, dar tu scrie-i oricum! Nu ai absolut nimic de pierdut. Apoi, pregătește-te! Ești pe cale să iei parte la cea mai grozavă experiență!

***

Interviul face parte din seria de materiale realizate în cadrul Let’s Talk Impact, proiect dezvoltat de Reprezentanța Comisiei Europene în România împreună cu Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro.

Conținutul prezentului material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Nici Comisia Europeană, nici persoanele care acționează în numele acesteia nu pot fi considerate răspunzătoare de modul în care sunt utilizate informațiile conținute în prezentul material.

Doar vorbele cu impact fac o conversație memorabilă! Haideți și voi să vorbim despre fonduri, finanțări, impact și valori europene. Ne găsiți pe facebook la www.facebook.com/LetsTalkImpact.

 

Vizualizări: 229