Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Viitorul program european în domeniul cercetării trebuie să ofere un acces nediscriminatoriu la finanțări pentru toți cercetătorii din UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat vineri, 15 iunie 2018, la evenimentul de prezentare în România a primei versiuni a viitorului program de cercetare și inovare al Uniunii Europene, „Orizont Europa“, organizat de Ministerul Cercetării și Inovării, cu sprijinul deputatului european Dan Nica, raportor al Parlamentului European pentru „Orizont Europa“.

În intervenția sa, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că cercetarea și inovarea reprezintă teme majore pentru viitorul Uniunii Europene în ansamblul său, dar și pentru România, țara noastră jucând un rol de coordonator sau partener al unor proiecte pan-europene de cercetare științifică. 

„Viitorul program european în domeniul cercetării trebuie să ofere un acces nediscriminatoriu la finanțări pentru toți cercetătorii din Uniunea Europeană. Rata scăzută de accesare înregistrată în cadrul programului precedent demonstrează că avem nevoie de simplificarea procedurilor, scăderea gradului de cofinanțare din partea aplicantului și introducerea posibilității de utilizare a mai multor tipuri de fonduri în cadrul unui proiect. Cercetarea și inovarea reprezintă domenii în care România are un potenţial foarte mare de dezvoltare. Beneficiem de institute de cercetare competitive, comunităţi academice dinamice, studenţi valoroşi și profesioniști redutabili, cu o mare capacitate de inovare. De altfel, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va acorda o atenție sporită cercetării și inovării. Printre tematicile de interes, rezultate în urma mai multor runde de consultări cu instituțiile publice, dar și a dezbaterilor cu partenerii asociativi, sindicali, patronali și din mediul academic, se numără și inițiative privind cooperarea regională în domeniul cercetării științifice, digitalizarea transporturilor sau promovarea parteneriatelor strategice europene pentru înalte tehnologii bazate pe laseri de ultra-înaltă putere. Ne propunem să asigurăm, pe perioada mandatului, un ritm avansat al lucrărilor Consiliului privind procesul legislativ aferent noului program-cadru“, a declarat Victor Negrescu.

Informații suplimentare

În 7 iunie 2018, Comisia Europeană a publicat propunerea de regulament privind programul de cercetare și inovare „Orizont Europa“, cel mai ambițios program cadru dedicat domeniului cercetării și inovării de până acum. Bazat pe succesul programului cadru actual, „Orizont 2020“, și pe rezultatele reuniunii liderilor Uniunii Europene din 16 mai, de la Sofia, unde au fost subliniate acțiunile necesare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial, „Orizont Europa“ are propus un buget de 100 de miliarde de euro, ce acoperă programul cadru, programul „EURATOM“. și fereastra de cercetare-inovare din programul „InvestEU“.

Programul a fost creat de Comisia Europeană pe baza motto-ului „Evoluție, nu revoluție“, având o serie de elemente ale programului cadru actual. Elementele noi sunt legate în special de partea de finanțare a inovării, respectiv de Consiliu European pentru Inovare și de abordarea prin misiuni, acțiuni prin care se va răspunde provocărilor societale și necesităților de menținere a competitivității industriale. Misiunile vor fi concepute cu toate părțile interesate, inclusiv cu cetățenii, Parlamentul European și statele membre. Alte elemente de noutate sunt legate de extinderea acordurilor de asociere la programul cadru, precum și a altor posibilități de cooperare la nivel internațional, politica de știință deschisă și o nouă abordare a parteneriatelor.

Sursa: afacerieuropene.mae.ro

Vizualizări: 170