Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Astăzi lansăm proiectul „Start UP Smart 2.0” pentru Regiunea Sud-Est!

Astăzi lansăm proiectul „Start UP Smart 2.0” pentru Regiunea Sud-Est!

Asociația Centrul de Dezvoltare SMART în calitate de beneficiar, împreună cu Asociația Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România din Regiunea de Sud - Est și Structural Consulting Group – www.fonduri-structurale.ro (Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG S.R.L.), în calitate de parteneri, implementează, în perioada 16 ianuarie 2018 – 15 ianuarie 2021, proiectul „Start UP Smart 2.0” (cod proiect 106802).

Astăzi are loc lansarea oficială a proiectului în cadrul unei conferințe de presă organizate la Galați.

Proiectul are o perioadă de implementare de 36 luni şi este finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toți, Obiectiv Specific 3.7 - Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană, „România Start-Up Plus”.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 10.295.904,85 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 10.247.390,80 lei împărțită astfel:

  • valoare eligibilă nerambursabilă din FSE: 8.710.282,18 lei și
  • valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 1.537.108,62 lei

Obiectivul general al proiectului îl constituie încurajarea antreprenoriatului în regiunea Sud-Est, prin susținerea înființării de noi întreprinderi de către persoane fizice (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă), care au reședința sau domiciliul în mediul rural sau urban din regiune și își doresc să înființeze o afacere cu profil non-agricol în mediul urban, în scopul creării de noi locuri de muncă.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

OS1: Promovarea unei atitudini pozitive față de posibilitatea de a debuta ca antreprenor, cu prezentarea oportunităților existente în acest sens prin intermediul a două campanii de informare a publicului cu privire la selecția grupului țintă și la organizarea programului de formare antreprenorială, precum și la selecția de planuri de afaceri în vederea acordării de finanțări nerambursabile sub forma de ajutor de minimis în cadrul proiectului.

OS2: Dezvoltarea abilităților și competențelor capitalului uman din toate cele 6 județe ale regiunii Sud-Est, prin furnizarea unui program de formare antreprenorială autorizat ANC și certificarea în acest domeniu a unui număr de 350 de persoane fizice (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă), în vederea dezvoltării mediului de afaceri regional și intensificării măsurilor active de ocupare durabilă.

OS3: Îmbunătățirea și completarea competențelor antreprenoriale și creșterea șanselor de reușită a afacerilor care vor fi înființate de 42 de persoane selectate din grupul țintă al proiectului în urma unui concurs de planuri de afaceri.

OS4: Acordarea de sprijin financiar sub forma de subvenții, în cuantum de 148.600,00 lei/subvenție, pentru înființarea și dezvoltarea a 42 de afaceri, în scopul creării de locuri de muncă.

OS5: Dezvoltarea de mecanisme de sprijinire și promovare a afacerilor create și a antreprenoriatului în general la nivelul regiunii prin patru mecanisme: crearea unei soluții online pentru susținerea și promovarea antreprenoriatului în regiunea Sud-Est, realizarea unei analize a mediului antreprenorial, dezvoltarea de idei de politici publice destinate facilitării evoluției start-up-urilor pe piața românească, constituirea unui parteneriat regional public-privat pentru susținerea și promovarea unei imagini pozitive a antreprenoriatului.

Principalele rezultate așteptate:

  • includerea a 350 de persoane în grupul țintă (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă, cu domiciliul în mediul rural sau urban din regiunea Sud-Est și care doresc să înființeze o afacere în mediul urban în regiunea Sud-Est) și formarea și certificarea acestora ANC în domeniul antreprenoriatului în cadrul a 14 cursuri;
  • 42 de câștigători de mini-granturi stabiliți în urma evaluării și selecției planurilor de afaceri depuse în cadrul concursului de planuri de afaceri;
  • desfășurarea a 42 de stagii de practică pentru persoanele ale căror planuri de afaceri au fost declarate câștigătoare, în cadrul unor întreprinderi existente, funcționale a căror activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea a planurilor de afaceri selectate;
  • organizarea a 2 Școli de Afaceri pentru cei 42 de antreprenori;
  • realizarea unei analize a mediului antreprenorial la nivelul regiunii Sud-Est.

Grupul țintă al proiectului este format din 350 persoane fizice (șomeri, persoane inactive, persoane  care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă) care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban și își au reședința sau domiciliul în regiunea în care se implementează proiectul (în mediul rural sau în cel urban) – Regiunea de Dezvoltare Sud-Est.

Toți membrii grupului țintă vor beneficia de formare antreprenorială, îmbunătățindu-și astfel competențele antreprenoriale și devenind capabili să întocmească planuri de afaceri. Fiecare curs de formare antreprenorială va avea o durată de desfăşurare de 40 de ore, va fi autorizat ANC şi se va desfăşura pe parcursul a 5 zile.

Vor fi derulate 14 cursuri de dobândire a competențelor antreprenoriale, în cadrul fiecărui județ al regiunii de dezvoltare vizate prin proiect (în medie 25 participanți/curs). Competențele dobândite de aceștia vor fi certificate ANC.

Motivația principală o va reprezenta însă posibilitatea accesării ajutorului de minimis (în valoare de maxim 148.600 de lei) care le va permite punerea în practică a ideii de afacere. În acest sens, va fi lansată o competiție de planuri de afaceri care va fi deschisă atât persoanelor din grupul țintă care au participat la programul de formare în domeniul antreprenoriatului desfășurat în cadrul proiectului, cât și altor persoane care se încadrează în categoriile de grup țintă eligibile și care intenţionează să își deschidă o afacere. În urma aplicării planurilor de afaceri de către membrii grupului țintă și evaluării acestora, vor fi selectate 42 de planuri de afaceri care vor beneficia de ajutor de minimis. De asemenea, vor fi organizate 2 Școli de Afaceri la care vor participa cei 42 de câștigători, unde vor fi abordate teme din domeniul inovării sociale, înființarea și dezvoltarea unei afaceri, surse de finanțare.

Persoanele selectate în vederea acordării ajutorului de minimis vor participa la stagii de practică în întreprinderi reale, în scopul dobândirii de abilități practice în domeniul în care vor demara noua afacere, vor beneficia de consiliere, consultanță, mentorat în scopul consolidării și punerii în aplicare a planului de afaceri și vor fi sprijinite în vederea înființării afacerilor. Funcționarea și dezvoltarea afacerilor finanțate va fi monitorizată permanent, inclusiv în perioada de sustenabilitate, pentru a minimiza riscul de eșec al acestora, precum și pentru a asigura dezvoltarea afacerilor, nu doar supraviețuirea pe piață.

Pentru mai multe detalii despre proiect vă invităm să ne scrieți la antreprenoriat@fonduri-structurale.ro. Ne găsiți și pe facebook aici.

Dana Miron (Pojoga),

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1411