Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Anul European al Patrimoniului, lansat în România la Palatul Bragadiru

Anul European al Patrimoniului, lansat în România la Palatul Bragadiru

La Palatul Bragadiru din București a fost lansat oficial în România Anul European al Patrimoniului. Evenimentul a fost organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului.

În cadrul evenimentului, secretarul de stat Alexandru Oprean a enunțat importanța abordării Anului European al Patrimoniului dintr-o dublă perspectivă: una care ține de mesaj, iar cealaltă de context. Din perspectiva mesajului de transmis, conform căruia patrimoniul cultural este locul unde trecutul întâlnește viitorul, demnitarul român a îndemnat la o introspecție personală a fiecăruia dintre noi în legătură cu modul în care fiecare dintre noi se poate implica pentru mai buna conștientizare, promovare și conservare a patrimoniului cultural național în contextul european, ca mărturie a moștenirii pe care o vom lăsa generațiilor ce vor veni.

Din perspectivă contextuală, reprezentantul MCIN a iterat importanța acestui an european al patrimoniului cultural în contextul în care, la nivel european, România are șansa de a-și etala valorile culturale în următorii 5 ani prin mai multe inițiative asumate de către Guvernul României, respectiv „Anul Centenarului Marii Uniri”, „Festivalul Internațional de Artă Europalia”, Sezonul România Franța, Președinția Consiliului European în 2019 și programul „Timișoara- Capitală Europeană a Culturii 2021”. Acesta a încheiat cu îndemnul ca toate aceste inițiative să fie un efort comun al tuturor, în virtutea asigurării unui dialog intercultural cu adevărt de excelență între statele membre ale UE, prin prisma valorilor culturale comune pe care acestea le împărtășesc.

Scopul Anului European al Patrimoniului Cultural este încurajarea societăţii de a descoperi şi explora patrimoniul european, de a creşte conştientizarea pentru istoria şi valorile comune şi de a consolida apartenenţa la diversitatea culturală din spaţiul european.

Sursa text și foto: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Vizualizări: 203