Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România și Republica Moldova: Noi pași spre interconectarea energetică

Ministerele Economiei din România și Republica Moldova vor acționa în comun pentru suplimentarea finanțării europene a gazoductului Iași- Ungheni-Chișinău, cu 10 milioane euro. Transgaz, companie română din portofoliul Ministerului Economiei va deschide o reprezentanță în Republica Moldova pentru a înlesni demersurile de finalizare a conductei. Sunt două dintre concluziile celei de-a 10- a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România- Republica Moldova, derulată la București.

Echipele conduse de miniștrii Economiei din cele două state, Gheorghe Șimon și Octavian Calmîc au convenit asupra mai multor demersuri comune pentru accelerarea proiectelor de interconectare a reţelelor de gaze naturale şi energie electrică, în care sunt implicate companiile românești, Transgaz și Transelectrica. Gheorghe Șimon și Octavian Calmîc au stabilit ca România și Republica Moldova să acționeze împreună pentru extinderea finanțării europene a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, cu 10 milioane de euro. Demnitarul român l-a asigurat pe omologul său că România pune la dispoziție toată expertiza tehnică și experiența sa de membru UE, pentru ca Republica Moldova să-și dobândească securitatea energetică, prin interconectarea cu sistemul Uniunii Europene.

Gheorghe Șimon și Octavian Calmîc au mai convenit asupra unui demers comun privind interconexarea rețelelor electrice dintre cele două state, investiția inițială fiind estimată la circa 300 milioane euro, dintre care 40 milioane sub formă de grant UE.

Cei doi miniștri au semnat protocolul celei de-a 10-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România-Republica Moldova. „Prin semnarea protocolului vom da un semnal bun mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului de a iniția și dezvolta proiecte investiționale bilaterale, care vor crea locuri noi de muncă pentru cetățenii celor două state, vor impulsiona relațiile comercial-economice și vor promova produsele noastre atât pe piața comunitară, cât și pe alte piețe din regiune și lume”, a spus Gheorghe Șimon.

Sursa: Ministerul Economiei 

Vizualizări: 178