Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a aprobat normele de aplicare a Legii 102/2016 privind Incubatoarele de Afaceri

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Florin Jianu, a decis, ieri, prin Ordin de Ministru, aprobarea responsabilităților Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 102/ 2016 privind Incubatoarele de Afaceri.

Prin Ordin se aprobă normele de aplicare privind Incubatoarele de Afaceri, titlul de Incubator care va fi acordat solicitanților, regulamentul de selectare și numire a administratorului incubatorului de afaceri, în cazul în care printre fondatori se află o autoritate publică şi constuirea Comisiei cu atribuții în domeniul incubatoarelor de afaceri.

Titlul de Incubator de Afaceri se acordă în urma depunerii:

  • Cererii pentru acordarea titlului de incubator de afaceri,
  • Studiului de fezabilitate pentru incubatorul de afaceri,
  • Planul de afaceri,
  • Dovada existenţei infrastructurii incubatorului de afaceri,
  • Contractele încheiate de către administratorii, fondatorii sau proprietarii infrastructurii incubatorului cu furnizorii de utilităţi.

Ca urmare a obţinerii titlului de Incubator, solicitantul va avea obligativitatea incubării unui număr minim de 16 societăţi şi crearea de minim 32 locuri de muncă, pentru fiecare ciclu de incubare.

“Legea Incubatoarelor de Afaceri a fost una din legile pe care am susţinut-o în mandatul precedent şi, iata ca, indecizia guvernului anterior face ca abia astăzi să avem funcţională procedura de constituire a unui incubator de afaceri. Estimez că în perioada următoare, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului, cu fonduri din POR, să putem dezvolta o reţea puternică de structuri suport pentru sprijinirea afacerilor la nivelul întregii Românii.”

Informaţii de background

Potrivit Legii nr. 102/2016, incubatorul de afaceri este o structură de sprijin a afacerilor ce are scopul de a ajuta la dezvoltarea firmelor membre în perioada de început, prin asigurarea unor facilităţi comune şi a suportului managerial necesar.
Incubatorul de afaceri are ca scop crearea unui mediu favorabil, sustenabil pentru întreprinderile mici şi mijlocii nou-înfiinţate, stimulându-le potenţialul de dezvoltare şi de viabilitate.

Pentru încurajarea înfiinţării de incubatoare de afaceri, legea prevede acordarea de facilităţi fondatorului după cum urmează:

  • scutirea de la plata impozitului pe teren, corespunzător terenului aferent infrastructurii incubatorului de afaceri;
  • scutirea de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura incubatorul de afaceri;
  • scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale;
  • alte facilităţi care pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale sau centrale.

Titlului de incubator de afaceri se acordă pe o perioadă de 10 ani, putând fi prelungit pentru perioade similare.

Sursa: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Vizualizări: 1593