Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Autoritatile locale din regiunea Bucuresti-Ilfov au fost instruite de experti germani

Cu o finantare PHARE de circa 750.000 de euro, edilii din regiunea Bucuresti-Ilfov au invatat de la oficialii din regiunea germana Brandenburg sa construiasca strategii de dezvoltare si sa comunice mai bine.

Proiectul de „infratire Regionala“ s-a derulat in perioada aprilie 2002 - septembrie 2003, institutia partenera din Germania fiind Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei. Potrivit prezentarii disponibile pe site-ul Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti- Ilfov (ADR BI), initiativele demarate in cadrul proiectului s-au adresat in egala masura intregii regiuni, precum si tuturor actorilor implicasi in promovarea si dezvoltarea durabila a zonei.

Obiectivul general l-a reprezentat intarirea, pana la sfarsitul anului 2003, a capacitatii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov si a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov - forul executiv - de a lucra cu autoritatile nationale, judetene, locale si cu alti parteneri regionali in vederea dezvoltarii si sustinerii de programe de restructurare efective, de tipul programelor structurale europene.

Prima componenta a proiectului a fost axata pe „dezvoltarea parteneriatului“. Concret, aceasta inseamna „construirea la nivel regional a unor structuri de coordonare stabile si eficiente pentru dezvoltarea regionala“. Cea de-a doua componenta a vizat imbunatatirea tehnicilor de programare a unui document important pentru fondurile europene: „Dezvoltarea naturii operationale multianuale a Planului Regional de Dezvoltare si a programarii PHARE in Romania“. A treia categorie de activitati derulate prin proiect s-a referit la „Sisteme de implementare“: dezvoltarea capacitatilor de management, implementare si procesare din ADR Bucuresti-Ilfov si imbunatatirea comunicarii si parteneriatului operational cu alte institutii regionale si nationale. Proiectul a mai inclus si o categorie de activitati numita „Resurse umane pentru dezvoltare regionala“. Prin aceasta, s-a urmarit asigurarea unei „abordari strategice pentru formarea in domeniul dezvoltarii regionale in Romania la nivelul tuturor organismelor implicate, acordand atentie speciala dezvoltarii personalului din ADR Bucuresti-Ilfov“. in fine, s-au mai derulat „actiuni specifice regiunii: schimb de experienta si buna practica, specifice regiunilor precum si impartirea instrumentelor si resurselor“.

Impactul regional al proiectului este considerat semnificativ, in principal in domeniul „dezvoltarii de parteneriate in scopul realizarii Planului de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov. Agentia, cu sprijinul Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, a implicat in activitatea de realizare a acestui plan - se arata in prezentarea oficiala a proiectului - circa 250 de actori regionali, in mod direct sau indirect. De asemenea, „s-a imbunatatit simtitor comunicarea si cooperarea intre nivelul politic si nivelul executiv in regiune, Agentia si Consiliul pentru Dezvoltare Regionala avand rolul de interfata intre reprezentantii acestora“. Efecte importante s-au simtit si in planul diseminarii informatiilor despre evolutia procesului de dezvoltare regionala si despre rezultatele acestuia. in acest sens, a fost realizata o brosura regionala, care include strategia de dezvoltare regionala si a oportunitatilor pentru proiecte in regiune. Au fost organizate seminare, ateliere de lucru si „traininguri on the job“ (instruire la locul de munca).

Au mai fost desfasurate activitati de pregatire pentru implementarea IRIS (Sistemul informational regional integrat). in acest moment - se explica in materialul realizat de ADR - personalul agentiei este capabil sa lucreze cu software dedicat acestui sistem si sa aplice rezultatele in activitatea zilnica. Misiunile de lucru ale expertilor romani in regiunea Brandenburg au avut ca rezultat dobandirea de experienta practica in domenii-cheie pentru dezvoltarea regionala: „prin intermediul partii germane, s-au stabilit numeroase contacte cu investitori si s-au formulat propuneri de proiecte comune. Un rezultat concret al acestor discutii este obtinerea sprijinului pentru dotarea Spitalului Judetean Ilfov cu echipamente medicale de inalta performanta“, se mai arata in documentul prezentat de ADR Bucuresti-Ilfov.

Sursa:euROpeanul

Vizualizări: 73