Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Timișoara va fi Capitala culturală europeană din România în 2021

Juriul de experți independenți responsabil cu evaluarea candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 a recomandat ca acesta să îi revină orașului Timișoara. Patru candidaturi s-au aflat pe lista scurtă, după runda inițială de preselecție, din decembrie 2015: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Desemnarea oficială a orașului Timișoara de către Ministerul Culturii urmează să aibă loc în lunile următoare.

 Începută în 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri, competiția ”Capitale Europene ale Culturii” s-a dezvoltat într-unul dintre cele mai ambițioase proiectele culturale din Europa și a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene. De-a lungul timpului, competiția a contribuit la dezvoltarea culturală, socială și economică a multor orașe și regiuni din Europa și vecinătate.

Potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene, Tibor Navracsics, comisarul european responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, a declarat: "În 2021, un oraș din România va deține pentru a doua oară titlul de Capitală Europeană a Culturii, după Sibiu în 2007. Interesul a fost considerabil, 14 orașe depunându-și inițial candidaturile, 4 dintre ele fiind selectate pentru etapa finală. Acest număr arată încă o dată cât de populară este această inițiativă a Uniunii Europene în rândul orașelor și al cetățenilor. Felicit Timișoara pentru proiectul său câștigător și sunt încrezător că acesta va oferi vizitatorilor din Europa și din întreaga lume posibilitatea de a descoperi orașul și valorile sale culturale, apreciind în egală măsură diversitatea culturilor din Uniunea Europeană și valorile noastre comune. Sunt convins că acest titlu va aduce orașului Timișoara importante beneficii culturale, economice și sociale pe termen lung.”

În conformitate cu Decizia Parlamentului European și a Consiliului, care reglementează acțiunea Capitale Europene ale Culturii, pentru anul 2021 vor fi desemnate trei Capitale Europene ale Culturii: una din România, una din Grecia și una dintr-o țară candidată sau potențial candidată la Uniunea Europeană. Reuniunea de selecție din Grecia va avea loc în noiembrie 2016, iar cea pentru competiția între orașele din Serbia și Muntenegru va avea loc la Bruxelles în octombrie 2016.

În conformitate cu schema actuală de desemnare a Capitalelor Europene ale Culturii, selecția are două etape: o rundă de preselecție, în urma căreia se întocmește o listă scurtă a orașelor candidate, și selecția finală, nouă luni mai târziu, în urma căreia un oraș este recomandat pentru titlu. Orașele selectate sunt apoi desemnate în mod oficial de către statele membre în cauză.

România a invitat orașele interesate să-și depună candidaturile în decembrie 2014. Au fost primite 14 aplicații din partea orașelor: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu-Gheorghe, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara. Reuniunea de preselecție a avut loc în decembrie 2015, în urma ei fiind alese patru orașe (Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara). Acestora li s-a oferit timp până în august 2016 pentru a-și revizui candidaturile.

Criteriile de selecție precizează că orașele participante trebuie să pregătească un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să favorizeze participarea tuturor actorilor-cheie și să atragă vizitatori din țară și din Europa. Programul trebuie să aibă un impact de durată și o contribuție la dezvoltarea pe termen lung a orașului. Orașele trebuie demonstreze, de asemenea, că beneficiază de sprijin din partea autorităților locale și că au capacitatea de a duce la îndeplinire proiectul.

Toate aplicațiile din România au fost examinate de un grup format din 12 experți independenți: doi desemnați de Ministerul Culturii din România și 10 de către instituțiile Uniunii Europene.

Cei 10 membri ai juriului desemnați de instituțiile Uniunii Europene sunt:

  • dnul Steve Green (Președintele juriului ECoC 2021, Marea Britanie) și dnul Jordi Pardo (Spania) – numiți de Comisia Europeană;
  • dnul Ulrich Fuchs (Germania), dna Aiva Rozenberga (Letonia) și dnul Pauli Sivonen (Finlanda) – numiți de Consiliu;
  • dna Sylvia Amann (Austria), dna Cristina Farinha (Portugalia) și dna Agnieszka Wlazeł (Polonia) - numiți de Parlamentul European;
  • dnul Alain Hutchinson (Belgia) – numit de Comitetul Regiunilor.

Cei 2 membri ai juriului desemnați de Ministerul Culturii din România sunt: dna Valentina Iancu și dna Raluca Velisar.

După Wrocław (Polonia) și Donostia-San Sebastián (Spania) în acest an, Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2017, Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) în 2018, Matera (Italia) și Plovdiv (Bulgaria) în 2019. Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) au fost recomandate pentru a deveni Capitale Europene ale Culturii în 2020.

Sursa: Ministerul Culturii

Vizualizări: 206