Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Apel al MFE catre viitorul primar al Capitalei: Bucurestiul va pierde 187 de milioane de euro daca nu demareaza un proiect pentru reabilitarea retelei de termoficare

Ministerul Fondurilor Europene a publicat astazi, 1 iunie 2016, o scrisoare deschisa adresata candidatilor la primaria Municipiului Bucuresti cu privire la o directie importanta de avut in vedere in calitate de viitori primari: reabilitarea retelelor de transport si de distributie a agentului termic.

Textul scrisorii deschise:

Stimati candidati,

Dat fiind faptul ca fondurile europene pentru reteaua de termoficare au fost un subiect vehiculat in cursa electorala pentru Primaria Municipiului Bucuresti (PMB),

Data fiind importanta strategica a utilizarii banilor europeni pentru dezvoltarea Romaniei,

MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE LANSEAZA URMATORUL APEL LA ACTIUNE IMEDIATA CATRE VIITORII ADMINISTRATORI AI CAPITALEI ROMANIEI:

Bucurestiul va pierde 187 de milioane euro, bani de la Uniunea Europeana, daca pana in iunie 2017, viitorul Primar General si echipa acestuia nu demareaza de urgenta un proiect de investitii pentru reabilitarea retelelor de transport si de distributie a agentului termic.

Discursurile publice din campania electorala au atras atentia alegatorilor asupra unor solutii de management la nivelul producatorului si furnizorului de caldura, insa noi atragem atentia asupra altor doua probleme ale infrastructurii de termoficare din Capitala. Prima: pierderile pe retea, care se ridica la aproape o treime din energia produsa (nota: Procentul de pierdere se ridica la 27,55% in 2014, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice).

A doua: efortul financiar pe care PMB il face an de an, din banii contribuabililor, pentru a acoperi aceste pierderi.

In 2014, Uniunea Europeana a dat verde unei sume de 187 de milioane de euro pentru Bucuresti, cu destinatie precisa: reducerea pierderilor de agent termic, respectiv un cost mai redus al Gigacaloriei.
In aceasta saptamana fierbinte dinaintea alegerilor locale, va atragem atentia ca avem mai putin de un an la dispozitie pentru a obtine cele 187 de milioane de euro. O echipa de profesionisti si de experti din Ministerul Fondurilor Europene (MFE) este deschisa sa asiste viitoarea echipa administrativa a Bucurestiului in a pune pe roate si a duce la capat acest proiect major. In caz contrar, MFE este nevoit sa redistribuie acesti bani catre alte proiecte, din afara Bucurestiului.

Tot in aceasta saptamana fierbinte pentru bucurestenii atenti la initiativele propuse de candidati pentru orasul lor, mai punem pe agenda publica un subiect important pentru viata lor de zi cu zi – dar si a dumneavoastra, in calitate de viitori decidenti.

Este vorba de un proiect de reabilitare a cuvei raului Dambovita, in valoare de 120 milioane de euro, care are ca obiectiv reducerea infiltratiilor in subsolurile Capitalei si a metroului – o sursa de risc pentru inundatii. Acest proiect, initiat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si finantat din fonduri europene, are potentialul sa produca si un altfel de impact in spatiul bucurestean, prin crearea de spatii verzi, piste de biciclete si console pietonale peste Dambovita.

Intentia exista, sprijin din partea MFE pentru a o duce la capat exista, insa acest proiect nu este fezabil fara implicarea Primariei Capitalei. In consecinta, ne aratam deschiderea pentru a elabora impreuna o strategie integrata.

Ne dorim ca, peste cinci ani, pe harta Bucurestiului sa apara un culoar verde, de-a lungul Dambovitei, nascut dintr-un parteneriat comun si co-finantat din fonduri europene.

Cu respect si deschidere,

Cristian Ghinea,
Ministru al Fondurilor Europene

Catalin Gheran,
Director General,
Directia Generala Programe Infrastructura Mare Autoritatea de Management POIM

Delia Ionica,
Director adjunct,
Directia Programare, Evaluare si Aprobare Proiecte Autoritatea de Management pentru POIM

***
SCURT ISTORIC SI INFORMATII UTILE:
  • Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca marime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu si energie.
  • MFE a lansat ghiduri pentru proiecte in valoare de 5,8 miliarde de euro pentru transport si 3,5 miliarde euro pentru mediu.
  • Portofoliul POIM pentru Primaria Bucuresti include:
    • sumele pe termoficare - redimensionarea retelei de transport - in valoare de 187 milioane euro
    • incineratorul de deseuri - aproximativ 200 milioane euro
    • proiectul de modernizare a canalizarii: 325 milioane de euro

In total, vorbim de 700 de milioane de euro fara TVA, pentru investitii in Bucuresti, la care se adauga si proiectul de Reabilitare a cuvei Dambovitei.
***

APEL LA ACTIUNE:

Daca proiectele nu avanseaza exista riscul ca PMB sa piarda aceasta finantare, urmand ca ea sa fie redirectionata catre alte zone, cu consecinte nefaste asupra vietii bucurestenilor.

In aceasta saptamana fierbinte dinaintea alegerilor locale, este important sa atragem atentia candidatilor si bucurestenilor asupra urmatorului fapt: in exercitiul financiar trecut (2007-2013), PMB a avut la dispozitie fonduri pentru investitii in infrastructura de apa si apa uzata in valoare de 208 milioane de euro, insa nu a reusit sa utilizeze decat 10 milioane euro.

MFE lanseaza acest apel la actiune imediata catre fiecare dintre candidatii la conducerea PMB, in speranta unui angajament ferm ca vor fructifica la maximum sansa Capitalei de a moderniza serviciile de termoficare, apa, canalizare si salubritate cu bani europeni.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 145