Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Corina Cretu, ingrijorata de startul lent al Romaniei in implementarea perioadei 2014-2020

Comisarul European pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a avut marti, 10 mai 2016, prima intalnire cu noul ministru roman al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Discutiile s-au concentrat pe aspectele cele mai presante ale politicii de coeziune in Romania, si anume: pregatirea proiectelor aferente perioadei de programare 2014-2020, desemnarea autoritatilor de management si control, indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, precum si finalizarea implementarii programelor si proiectelor din perioada 2007-2013.

Inaltul oficial european si-a aratat ingrijorarea fata de startul lent in ceea ce priveste implementarea perioadei de programare 2014-2020, mai ales in legatura cu intarzierile in desemnarea autoritatilor de management si control, precum si in indeplinirea asa-numitelor conditionalitati ex-ante:

Toate conditionalitatile ex-ante ar trebui sa fie indeplinite pana la sfarsitul lui 2016, altfel Comisia Europeana ar putea fi nevoita sa suspende cheltuielile asociate. In acest moment, cele mai mari probleme in ceea ce priveste indeplinirea acestor conditionalitati ex-ante se inregistreaza in patru domenii: achizitii publice, sanatate, gestionarea deseurilor si transporturi, domenii in care sunt necesare actiuni urgente.”

Discutiile au vizat si tema implementarii precedentei perioade de programare financiara. Ca rezultat direct al activitatii din 2015 a Grupului de lucru pentru mai buna implementare, 58 de proiecte majore urmeaza a fi reesalonate pentru perioada 2014-2020. Comisarul european Corina Cretu i-a reamintit ministrului Cristian Ghinea faptul ca in continuare Comisia Europeana sprijina autoritatile romane pentru a accelera ritmul implementarii noii perioade de programare:

“Proiectele fazate, a caror valoare totalizeaza 3 miliarde euro, ar putea acoperi tintele de absorbtie pentru Romania in ceea ce priveste Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de coeziune, pana inclusiv in 2018. Iar pentru a creste rata de absorbtie, noile proiecte trebuie pregatite inca de acum.”


La finalul intalnirii, comisarul Corina Cretu a salutat decizia de astazi a plenului Camerei Deputatilor in privinta adoptarii legii referitoare la achizitiile publice. Totodata, inaltul oficial european a anuntat ca va continua dialogul cu autoritatile din Romania si in cadrul noii vizite pe care o va efectua in tara spre finalul acestei luni.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 108