Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Leader - un nou impuls pentru dezvoltarea rurala

De-a lungul timpului, initiativa Leader a permis dezvoltarea mediului rural si respectarea specificului local. Privire de ansamblu asupra acestui program comunitar care se aproprie de sfarsit.

in prezent, peste 60% din populatia Europei locuieste in zone rurale, reprezentand 90% din teritoriu. Fiecare mediu rural detine solutiile la problemele cu care se confrunta - aceasta este constatarea pe care s-a bazat initiativa comunitara „legatura dintre actiunile de dezvoltare a economiei rurale”, cunoscuta sub numele de „Leader”.

incepand din 1991, initiativele Leader I, Leader II si Leader+ au permis comunitatilor rurale sa-si puna in practica propriile strategii de dezvoltare si sa progreseze in aceasta directie, fara sa renunte la patrimoniul lor natural si cultural.

Abordarea locala a dezvoltarii rurale s-a concretizat prin crearea unor grupuri de actiune locala (GAL) care reunesc diferitii factori implicati intr-o zona rurala. Aceste grupuri au fost create pentru a-si asuma responsabilitatea pentru masurile pe care ei insisi le-au adoptat si pus in practica.

Pe langa abordarea locala, initiativa favorizeaza punerea in retea a factorilor implicati in dezvoltarea rurala la nivel regional, national si international si le permite sa faca schimb de experiente.

Astazi, initiativa Leader paseste intr-o noua era. De acum inainte, va face parte din programele de dezvoltare rurala finantate de Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR): 6% din cele 88 de miliarde de euro consacrate dezvoltarii rurale vor fi destinati proiectelor Leader pentru perioada 2007-2013.

in aceasta perspectiva, Comisia Europeana organizeaza, in zilele de 22 si 23 noiembrie, la Évora (in Portugalia), o conferinta de inchidere a initiativei Leader+ (2000-2006). Obiectivul este promovarea unei veritabile abordari locale cu rol motor pentru dezvoltarea rurala.


Sursa:Comisia Europeana

Vizualizări: 98