Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Operationalizarea APIA si a Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), in vederea efectuarii platilor directe catre agricultori.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a transmis raspunsul la scrisoarea Comisarului european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Mariann Fischer Boel, referitoare la operationalizarea APIA si a Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), in vederea efectuarii platilor directe catre agricultori.

in raspunsul sau, ministrul arata ca in ultima luna s-au inregistrat progrese importante in pregatirea APIA si IACS, respectiv in:
• functionarea modulelor informatice pentru control, administrativ si pe teren (au fost preluate in sistem 95% din rapoartele controlului pe teren);
• operationalizarea modulului pentru calculul platilor;

Cele doua module informatice au fost introduse in mediul productiv dupa ce s-au efectuat testele de rigoare.

in acelasi timp, se precizeaza ca Romania nu va efectua plati masive catre fermieri pana nu va fi finalizat controlul.
in acest mod se asigura indeplinirea conditiilor mentionate in scrisoarea comisarului european, in vederea evitarii reducerii cu 25% a platilor directe alocate Romaniei.

Scrisoarea mai mentioneaza progresele in efectuarea controlului administrativ si pe teren, datorate inclusiv alocarii de resurse suplimentare (activitatea de control fizic se desfasoara acum cu aproximativ 500 de echipe/zi). Controlul acopera 709.347 parcele, reprezentand 10% din numarul total al parcelelor si 14,6% din suprafata totala agricola declarata. Verificarile controalelor efectuate pana in prezent au relevat conformitatea acestora.

in ce priveste rezultatul misiunilor de audit (pe tema APIA si IACS), sunt detaliate masurile menite sa asigure aplicarea recomandarilor expertilor Comisiei, in principal cele care vizeaza Sistemul de identificare a parcelelor de teren (LPIS).

Odata cu scrisoarea s-a transmis si raportul de audit extern, realizat de un organism independent, asa cum a cerut Comisia Europeana.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - 09.11.2007

Vizualizări: 153