Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Centru se implica in dezvoltarea serviciilor pentru IMM, intr-un cadru partenerial european

In cadrul parteneriatului dezvoltat an de an cu Landul Brandenburg din Germania, ADR Centru a primit cu deosebit interes propunerea germana de a se implica in proiectul de dezvoltare a unei clase de mijloc puternice economic, prin sprijinirea accesului IMM-urilor la know-how in cateva tari din Eu-ropa Centrala si de Est. Proiectul de sprijinire a intreprinderilor mici isi propune atragerea firmelor din 4 tari intr-o retea care sa ofere servicii generale de consultanta pentru IMM-uri.

Tema principala discutiilor comune a constituit-o propunerea Institutului IFM de a crea un Service Center o platforma de actiune a companiilor membre cu consiliere ofensiva comparabila si integrata in statele membre ale UE.

La nivel local, in Regiunea Centru, ADR Centru activeaza in sprijinul IMM de peste 10 ani, ultimii sapte ca membru al Retelei Enterprise Europe Network, prin proiectul ”BisNET Transylvania”, activitate care poate fi inglobata in Service Center-urile concepute de Institutul IFM din Berlin. Practic, ADR Centru a facilitat relatiile de cooperare dintre IMM romanesti si partenerii straini, organizand sau participand la multe misiuni econo-mice in ultimii ani. Din acest motiv, propunerea IFM poate duce inclusiv la imbunatatirea marketingului pentru IMM, in special prin construirea unui mediu informational nou.

Cu toate ca activitatea ADR Centru este concentrata pe implementarea Programelor Operationale pe care le gestioneaza in calitate de Organism Intermediar, este necesara si sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, ca o componenta obligatorie pentru dezvoltarea echilibrata a mediului socio-economic. Astfel, complementari-tatea dintre investitiile publice si cele private va putea duce la reducerea decalajelor dintre Regiunea Centru si regiunile dezvoltate ale Europei. Pentru faza pregatitoare, in vederea demararii proiectului-pilot al IFM, in par-teneriat cu ADR Centru, dl. Stiegemann a fost informat despre progresul activitatilor de evaluare, selectie si monitorizare a proiectelor finantate prin POR si POSCCE, aferente perioadei 2007-2013, precum si despre experienta de peste 16 ani in absorbtia de fonduri publice, folosita pentru pregatirea noului portofoliu de proiecte, in vederea accesarii a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020.

Faza de consultari pentru demararea proiectului-pilot propus de Institutul IFM din Berlin se va incheia in acest an. Pentru anul 2016 este propusa lansarea efectiva a cererii de finantare si demararea proiectului in cele patru tari, din Romania fiind selectati ca parteneri ADR Centru si Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Bugetul estimat al proiectului va fi de circa 4,5 milioane euro, pentru intreaga structura multinationala, iar beneficiile estimate pentru IMM din tarile Europei Centrale si de Est includ: specializarea ofertelor pentru consultanta si servicii pe baza expertizei calificate; imbunatatirea accesului la finantare si acordarea de sprijin pentru intocmirea cererile de finantare; sprijin in pregatirea achizitiilor publice si intocmirea cererilor de oferte de servicii.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 97