Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Comunicatiilor a infiintat Consiliul pentru Economia Digitala din Romania

Conducerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a decis impreuna cu reprezentantii asociatiilor patronale si profesionale din industria IT&C constituirea Consiliului pentru Economia Digitala din Romania (CEDR), care va functiona ca si organ consultativ pe langa Guvernul Romaniei.

Decizia a fost luata, marti, 16 octombrie a.c., in cadrul unei intalniri care a avut loc la sediul MCTI, intre ministrul Iuliu Winkler si reprezentantii a 15 asociatii din domeniul IT&C.

"CEDR este o forma de parteneriat public-privat prin care dorim sa instutionalizam receptarea propunerilor, observatiilor si chiar criticilor care provin din mediul de afaceri. Dorim sa fim o interfata pentru mediul public si privat. Am vorbit foarte mult, astazi, despre standardizare, despre reglementare transparenta, despre nevoia de interfata cu sistemul educational, de faptul ca indiferent ce strategii avem, a extinderii e-guvernarii si e-administratiei, trebuie sa avem un mecanism de preluare si optimizare a opiniilor care vin din mediul de afaceri", a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la finalul intalnirii cu asociatiile din domeniul IT&C.

Iuliu Winkler a mai anuntat ca asociatiile au mandatat ministerul pentru realizarea proiectului Hotararii de Guvern prin care acest consiliu va lua fiinta.

Potrivit ministrului, acest proiect de hotarare de guvern va fi publicat spre consultare pe site-ul MCTI, dupa care va fi trimis spre avizare in vederea adoptarii lui de catre Executiv.

in urma discutiilor s-a stabilit ca CEDR va fi o structura organizatorica deschisa, corelata cu dinamica evolutiei industriei digitale, presedintia fiind asigurata in comun de sectorul public si cel privat. Secretariatul CEDR va fi asigurat de MCTI, modelul de organizare urmand a fi stabilit prin regulament propriu.

CEDR va putea infiinta comisii de lucru pe diferite subiecte de interes: comunicatii, securitate IT, automatizari, noi servicii de software, noi servicii bancare digitale, noile structuri ale economiei digitale cu acces broadband, standarde, accesarea fondurilor europene, bune practici.

in cadrul intrunirii s-au analizat misiunea, raspunderea si componenta CEDR, fiind trecute in revista cateva atributii: elaborarea strategiei pentru societatea informationala, resursele de finantare pentru realizarea programelor, programe pentru cresterea competitivitatii si exportului, cu promovarea brandului „RomaniaIT”; initierea de actiuni pentru cresterea pietei IT; analiza problematicii curente din IT&C; initiative legislative; promovarea serviciilor societatii informationale si a cunoasterii; actiunile de mediatizare ca ramura prioritara a industriei digitale; elaborarea unui program pentru mentinerea competitivitatii tinandu-se cont de cererea de specialisti din domeniu etc.

Un alt subiect a fost lucrul la nivelul administratiilor locale, prevazut si in Agenda Lisabona i2010, pentru promovarea proiectelor regionale si lucrul cu cetatenii la nivelul administratiilor locale.

in CEDR vor fi invitati si reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Economiei si Finantelor si ai Ministerului Muncii.

Sursa: MCTI

Vizualizări: 102