Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Centru a prezentat cele mai recente informatii privind noul POR 2014-2020 si principiile de alocare a fondurilor nerambursabile in Regiunea Centru

Reprezentantii administratiei publice din Regiunea Centru, impreuna cu membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru si conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, au discutat despre stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul POR 2007-2013.

Situatia implementarii POR la nivelul regiunii a fost dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la Raportul de activitate al ADR Centru pe prima parte a acestui an. Pe parcursul lucrarilor s-a subliniat faptul ca Regiunea centru este intre primele trei din tara in ceea ce priveste absorbtia fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbtie, de peste 58%, fiind superior mediei pe tara, in cadrul acestui program. Tinand cont de rezultatele programului REGIO dar si de informarea privind corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiune, au fost dezbatute activitatile derulate in vederea pregatirii Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, participantilor le-a fost prezentat noul POR 2014-2020, a carui forma oficiala a fost trimisa Comisiei Europene de Guvernul roman.

„Participantii la reuniunea de lucru de la Targu Mures au apreciat preocuparea noastra privind implementarea cu succes a proiectelor finantate de UE si consumarea transparenta si eficienta a fondurilor nerambursabile. Numarul de proiecte contractate in regiunea noastra, in cadrul POR, a ajuns acum la 468, prin care se solicita aproape 569 milioane euro. Avem finalizate 283 proiecte si am platit deja beneficiarilor aproape 260 milioane euro, in urma procesarii cererilor de prefinantare, de plata si a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbtie al fondurilor alocate prin acest program a depasit media nationala. Intalnirile noastre de lucru urmaresc urgentarea lucrarilor specificate in cererile de finantare ale beneficiarilor si finalizarea cu succes a proiectelor. Obiectivul acestei reuniuni a fost de a prezenta noul Program Operational Regional , pentru a pregati eficient noile proiecte ce vor beneficia de finantare in urmatoarea perioada de finantare. Consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru reprezentantii administratiei publice locale, pentru ca am identificat si analizat posibilele probleme care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene, in asa fel incat sa le rezolvam cat mai repede”, a declarant directorul general ADR Centru.

In privinta implementarii POR 2007-2013 in Regiunea Centru, dintre cele 1192 cereri de finantare depuse la ADR Centru, pana in 31 octombrie 2014, sunt contractate 468 proiecte, care solicita circa 569 milioane euro, inca 25 de proiecte, cu o suma solicitata de circa 20 milioane euro fiind in faza de precontractare. Concret, asta inseamna ca gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finantare nerambursabila, este de aproape 121%. Vorbind de programul POSCCE, participantii au aflat ca, in Regiunea noastra, ADR Centru gestioneaza 735 contracte de finantare, a caror valoare totala este de peste 1,15 miliarde lei, fiind atrase in regiune resurse financiare nerambursabile in valoare de peste 583 milioane lei, concretizate in investitii in tehnologie si echipamente pentru cresterea productivitatii intreprinderilor, dar si pentru cresterea numarului de locuri de munca.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 171