Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inca cinci scoli din Regiunea Centru primesc fonduri nerambursabile pentru finalizarea lucrarilor de renovare

Un numar de cinci proiecte s-au semnat in ultimele doua zile la sediul ADR Centru pentru finantarea proiectelor de reabilitare a scolilor, depuse pe noul apel de proiecte POR, lansat in februarie 2014. Cele cinci proiecte solicita 3,91 milioane lei fonduri nerambursabile pentru renovarea scolilor din mediul urban si rural al Regiunii Centru. Fondurile solicitate vor fi investite pana la sfarsitul anului 2015, pentru finalizarea proiectelor prin care cei 1388 de elevi din aceste scoli vor putea studia in sali de clase incalzite, dotate cu grupuri sanitare si apa curenta si cu cai de acces adecvate persoanelor cu dizabilitati.

Cele cinci contracte de finantare vizeaza reabilitarea Scolii Generale Ghurghiu, a Scolii Generale Sanpetru de Campie din Mures, a Scolii cls. I-IV din Ghirbom si a Scolii Gimnaziale ”Axente Sever” din Aiud, judetul Alba, precum si a Liceului Teoretic ”Kemeny Janos” din Toplita, judetul Harghita. Valoarea totala a acestor proiecte contractate este de 6,37 milioane lei, din care suma de 3,91 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile alocate prin POR, domeniul 3.4 ce aloca fonduri pentru reabilitarea unitatilor de invatamant.

”Aceste scoli vor intra in urmatoarele zile in lucrari de reabilitare si se alatura celorlalte 18 scoli din Regiunea Centru ale caror contracte de finantare le-am semnat in ultimele doua luni. Pe acest apel de proiecte mai avem alte 21 de proiecte care sunt in prezent in etapa de precontractare, prin care inca 21 de scoli, colegii sau licee din Regiunea Centru mai au de finalizat lucrari de reabilitare, consolidare sau modernizare, demarate in ultimii ani, dar stopate din cauza fondurilor insuficiente. Fondurile nerambursabile pe care le-am pus la dispozitie pe acest nou apel de proiecte, au rezultat din redistribuirile de fonduri de la alte programe operationale, respectiv de la mediu si de la transporturi”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Bugetul disponibil pentru apelul din 2014, pentru renovarea scolilor din cele sase judete ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu este de 18,85 milioane euro. Pentru finalizarea tuturor lucrarilor de constructie, cei 59 de solicitanti ce au depus proiecte, au estimat ca le este necesar un buget de 29,86 milioane de euro fonduri nerambursabile. Prin cele 23 de contracte de finantare contractate pana in prezent pe acest apel de proiecte au fost alocate fonduri 5,24 milioane euro fonduri nerambursabile ce se deruleaza prin ADR Centru. Pe acest nou apel de proiect s-au putut depune proiecte doar pentru unitatile scolare la care era necesara finalizarea lucrarilor la care procedurile de achizitie, au fost demarate dupa 1 ianuarie 2007.

Prin precedentul apel de proiecte derulat pe acest domeniu s-a finantat reabilitarea si dotarea a 40 de scoli, licee sau colegii din Regiunea Centru, pentru care s-au alocat 37,31 milioane euro, investitii de care beneficiaza peste 10.000 de elevi, precum si profesorii lor.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 113