Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Organismul Intermediar pentru Energie solicita propuneri de proiect

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a solicitat Organismului Intermediar pentru Energie fundamentarea unor propuneri de proiecte care ar putea fi incluse in Planul de Actiune 2008 pentru programul JASPERS.

JASPERS este un parteneriat intre Comisia Europeana (DG Regio), BEI si BERD, avand ca scop sprijinirea statelor membre UE in absorbtia fondurilor comunitare prin acordarea de asistenta tehnica pentru proiectele de infrastructura. Scopul programului Jaspers este pregatirea unor aplicatii de proiecte de buna calitate, care sa aiba sanse sporite de aprobare de catre Comisia Europeana.

Programul JASPERS este destinat proiectelor majore (de peste 25 milioane de euro in domeniul mediului si peste 50 milioane de euro in alte domenii). Printre ariile de interventie ale instrumentului JASPERS se numara si proiectele de eficienta energetica si resurse regenerabile de energie, precum si proiectele din sectorul energetic cu obiective de mediu.

JASPERS va functiona pe baza unui plan de actiune anual. Acesta va cuprinde prioritati stabilite pe baza listei de proiecte majore propuse de statul membru. JASPERS este implementat cu sprijinul unor experti ai DG Regio, BEI si BERD, incepand cu 2006.

Asistenta tehnica JASPERS este pusa la dispozitia beneficiarilor din statele membre gratuit.

Jaspers va oferi asistenta in anumite etape si domenii ale pregatirii proiectului, cum ar fi:
- Imbunatatirea calitatii aplicatiilor.
- Analiza financiara-dezvoltarea unor modele financiare;
- Analiza capacitatii de cofinantare a statului/ beneficiarului;
- Parteneriatul public-privat;
- Probleme legate de ajutorul de stat;
- Evaluarea impactului asupra mediului;
- Dezvoltarea capacitatii tehnice si financiare a beneficiarului de a implementa proiectul
Etc.

Jaspers nu va intocmi anumite documente cum ar fi studiile de fezabilitate sau termenii de referinta, ci poate doar sa ofere asistenta beneficiarilor pentru revizuirea acestora.

in cazul in care doriti sa beneficiati de programul JASPERS, transmiteti, in cadrul fisei anexate, propunerile de proiecte majore din domeniul energiei pentru care considerati ca este necesara asistenta JASPERS, insotite de precizarea domeniului in care considerati ca este necesara asistenta JASPERS. Aceste proiecte trebuie selectate dintre propunerile de proiecte ce vor fi transmise pentru a solicita finantare din Fondurile Structurale, in perioada 2007-2013 (in cadrul Axei prioritare IV a POS Cresterea Competitivitatii Economice) si trebuie sa reprezinte propuneri concrete de investitie (avand calendar de dezvoltare a proiectului si de depunere a cererii de finantare, informatii suficiente despre proiect, responsabil de proiect).

Avand in vedere iminenta finalizare a Planului de Actiune JASPERS 2008, fisa trebuie completata si transmisa, in limba engleza, in regim de urgenta, pana la data de 25.10.2007, pentru fiecare proiect, la fax nr. 2025392 si la adresele de e-mail: ioana_michiu@minind.ro si radu_turcitu@minind.ro.

Descarca Fisa proiect

Sursa: Organismul Intermediar pentru Energie

Vizualizări: 179