Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

GALILEO: 3.4 miliarde de euro din buzunarul comunitar



Faza de implementare a programelor europene de radionavigatie prin satelit Galileo si EGNOS va fi finantata de la bugetul Uniunii Europene, deoarece negocierile pentru concesionarea lucrarilor au esuat. In perioada bugetara 2007-2013 Galileo si EGNOS vor costa Uniunea Europeana euro 3,4 miliarde.

Comisia Europeana a adoptat pe 19 septembrie o comunicare pentru continuarea programelor EGNOS si Galileo, precum si o propunere modificata de regulament privind finantarea acestor programe.

GALILEO este un program strategic primordial pentru independenta Europei. Galileo si Egnos sunt considerate drept o investitie vitala care va permite Europei sa isi defineasca locul pe piata radionavigatiei prin satelit si sa ocupe o parte importanta din aceasta piata. Comisia face, asadar, apel la statele membre si la Parlament sa sprijine aceste propuneri sub raport politic, financiar si de gestiune a programului, pentru a garanta finalizarea cu succes a proiectului intr-un termen compatibil cu necesitatile pietei.

Galileo este numele programului european de radionavigatie prin satelit. Lansat la initiativa Comisiei Europene si dezvoltat in comun cu Agentia Spatiala Europeana (ESA), programul va conduce la dezvoltarea unei noi generatii de servicii universale in sectoare cum ar fi transporturile, telecomunicatiile, agricultura sau pescuitul. Programul Galileo va fi administrat si controlat de autoritatile civile si ofera garantia de calitate si de continuitate care este esentiala pentru numeroase aplicatii. Complementar al sistemelor actuale, Galileo va creste fiabilitatea si disponibilitatea serviciilor de navigatie si localizare in intreaga lume.

EGNOS reprezinta abrevierea lui „European Geostationary Navigation Overlay Service” (Serviciul european geostationar mixt de navigare). Este vorba de un sistem european dezvoltat in scopul de a imbunatati performantele sistemului GPS si de a-l face utilizabil pentru imbunatatirea securitatii transportului aerian deoarece numai sistemul american GPS de localizare cu ajutorul satelitilor nu este suficient de fiabil in situatii in care sunt in joc vieti umane. EGNOS reprezinta prima etapa din strategia europeana in domeniul navigatiei prin satelit si pregateste intrarea in functiune a programului Galileo. Acesta va integra, intr-un singur sistem, ansamblul functiilor GPS+EGNOS, care vor fi astfel disponibile fara limite geografice.

Sursa: EU-RO Newsletter

Vizualizări: 98