Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiecte de investitii de peste 250 milioane de lei finantate in cadrul POSCCE

AM POSCCE aflata in directa coordonare a MFE, a incheiat la sfarsitul lunii iunie un numar de 66 de contracte cu o valoare totala de peste 250 milioane de lei pentru finantarea proiectelor de investitii mari. Proiectele semnate se aflau pe lista de rezerva aferenta operatiunii “Sprijin financiar cu o valoare cuprinsa intre 1.065.001 lei si 6.375.000 lei acordat pentru investitii pentru IMM”, iar pentru finantarea acestora a fost suplimentat bugetul apelului.

“Finantarea proiectelor de investitii mari ale IMM-urilor este o masura extrem de importanta pentru sustinerea mediului privat. Proiectele semnate recent sunt dintre cele depuse in luna august 2011, care au stat neevaluate pana in vara anului 2013, cand Ministerul Fondurilor Europene a pus la dispozitia AM POS CCE experti din mediul privat. Procesul de evaluare a fost finalizat in luna decembrie 2013, iar contractarea a inceput in acest an. Astfel, pana in prezent, in cadrul acestei operatiuni au fost semnate 259 de contracte de finantare cu o valoare totala nerambursabila de peste 1,12 miliarde de lei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In perioada imediat urmatoare vor fi acordate noi finantari din fondurile UE alocate Romaniei prin POSCCE.

“Analiza implementarii proiectelor POS CCE a evidentiat economii in valoare de aproximativ 130 de milioane de euro rezultate ca urmare a derularii procedurilor de achizitii, a diferentelor dintre valorile contractate si cele achitate. Aceasta suma va fi utilizata pentru finantarea altor proiecte aflate pe listele de rezerva sau in urma lansarii de noi cereri de proiecte”, a adaugat ministrul Teodorovici.

Astfel, catre axa prioritara 2 – “Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate” a fost realocata suma de circa 75 milioane de euro, pentru finantarea proiectelor aflate pe lista de rezerva si pentru noi proiecte din domeniul sanatatii. In acelasi timp, catre axa prioritara 3 “Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor pentru sectorul privat si public” au fost realocate fonduri de aproximativ 55 milioane de euro, la care se adauga circa 37 milioane de euro din supracontractare. Aceste fonduri vor fi folosite pentru finantarea proiectelor admise in urma procesului de evaluare si nefinantate din lipsa fondurilor disponibile.

In luna iunie AM POS CCE a finalizat semnarea a aproape 400 de contracte cu o valoare totala de aproximativ 300 milioane de lei, contracte aferente si altor operatiuni de finantare pentru IMM-uri. Valoarea fondurilor europene contractate in cadrul acestor proiecte este de peste 256 milioane de lei.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 110