Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost inaugurata noua cladire a Asezamantului Social ”Sfantul Andrei” din Alba-Iulia, finantata prin POR

Un nou proiect REGIO a ajuns la maturitate, fapt relevat de inaugurarea unui nou corp al Asezamantului Social pentru varstnici „Sfantul Andrei” din Alba Iulia, cartierul Barabant. Investitia a fost finantata prin Programul Operational Regional 2007-2013, domeniul destinat reabilitarii infrastructurii sociale. Valoarea totala a proiectului a fost de aproape 4 milioane lei, din care peste 2,98 milioane lei a fost suma nerambursabila solicitata. Inaugurarea noului corp de cladire a Asezamantului social a avut loc in prezenta IPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, a domnului primar Mircea Hava, precum si a conducerii ADR Centru - domnul Simion Cretu, director general si doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru POR. Au mai asistat la eveniment oficialitati locale, persoanele varstnice din centrul social, dar si credinciosii care au primit binecuvantare prin slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti condus de arhiepiscopul albaiulian.

Asezamantul ”Sfantul Andrei” functioneaza din octombrie 2007 si a gazduit pana acum doar 24 de persoane varstnice, in 12 camere dotate cu baie proprie. In urma reabilitarii si extinderii cladirii, prin proiectul Asociatiei ”Sfantul Andrei” Barabant, finantat de programul REGIO, capacitatea s-a marit cu 8 locuri de cazare si s-a construit un nou corp de cladire, legat de cel existent, unde s-a amenajat o bucatarie moderna, o sala de activitati, o spalatorie si mai multe spatii necesare derularii in conditii optime a activitatii sociale. Acum intregul imobil este dotat cu lift, instalatii de incalzire si de aer conditionat, mobilier nou, iar curtea este pavata cu dale de beton. Initiativa proiectului ”Reabilitarea si extinderea asezamantului social pentru varstnici Sfantul Andrei Barabant” a pornit de la preotul Ioan Tarau, care, sprijinit de fiul sau Mihai si cu sustinerea Asociatiei ”Filantropia Ortodoxa”, a reusit sa faca lucruri extraordinare pentru comunitate si pentru persoanele varstnice.

„Sunt incantat sa fiu aici si sa savarsim slujba de binecuvantare a acestui Asezamant extins si cu capacitati moderne spre a usura viata celor ce locuiesc aici si pentru a le acorda o ingrijire calitativa si o slujire sociala de calitate, pentru ca asa se cuvine sa avem respect pentru chipul lui Dumnezeu. Daca Hristos si-a dat sangele sau, inima sa si viata sa pentru mantuirea noastra eterna, atunci si noi avem datoria sa ne iubim si sa ne inveselim unii pe altii, ca popor al lui Dumnezeu destinat sa ia cu asalt imparatia. Admir jertfa cu multe renuntari de care dau dovada parintele Ioan si parintele Mihai sunt pentru noi pilde de filantropie si un indemn. Va felicit, il rog pe bunul Dumnezeu sa va rasplateasca si in veacul de acum si in veacul viitor. Va binecuvantez pe toti si il rog pe Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si sa va implineasca toate dorintele de folos si de mantuire. Amin!”, a spus IPS Irineu.

Obiectivul proiectului finantat de Programul REGIO l-a constituit imbunatatirea calitatii infrastructurii pentru furnizarea serviciilor sociale acordate persoanelor varstnice, expresie a solidaritatii intre generatii, pe principiul fundamental al coeziunii sociale. Prin investitiile realizate intr-o perioada de 30 luni s-a asigurat cresterea capacitatii de furnizare a serviciilor de asistenta sociala acordate unui numar de 32 de varstnici din Asezamantul pentru persoane varstnice ”Sfantul Andrei”, in urma finalizarii lucrarilor de extindere a imobilului si reabilitare in suprafata de 1841,89 mp.

”Problematica sociala a fost si este o prioritate in Regiunea Centru. Acest asezamant, reabilitat si extins cu fonduri europene este un exemplu, care vine sa se asocieze cu investitiile realizate de municipalitatea albaiuliana in Centrul pentru varstnici unde sunt cazate 100 de persoane si care a beneficiat de o finantare tot de circa 2 milioane lei, acolo Primaria municipiului fiind beneficiarul fondurilor. Aici este vorba de un parteneriat, care isi arata roadele si care dovedeste ca responsabilitatea sociala este un concept, o idee care prinde contur in constiinta noastra. Am vazut si un program artistic in finalul evenimentului si pot spune ca acest lucru este cel care ne impresioneaza: tinerii de azi, se pregatesc si deruleaza proiecte europene, pentru a le aduce o mangaiere varstnicilor! In final, comunitatea locala este beneficiara investitiilor in obiectivele importante din domeniul social, de aceea merita felicitati initiatorii si sustinatorii acestor proiecte. Noi, prin ADR Centru, vom cauta sa atragem in continuare acele resurse financiare care sa asigure imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor din Regiune”, a declarat directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu, dupa festivitatile de la inaugurarea constructiilor de la Asezamantul ”Sf. Andrei”, din cartierul Barabant - Alba Iulia.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 201