Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajutor de stat: doua proiecte franceze R&D, autorizate de Comisia Europeana



Comisia Europeana a decis sa permita acordarea a 199 milioane de euro, ajutor de stat, pentru doua proiecte franceze de cercetare/inovare: «NanoSmart» si «HOMES». Comisia a permis statului francez sa sponsorizeze aceste proiecte de cercetare pe baza noului cadru comunitar pentru ajutor de stat in domeniul cercetarii, dezvoltarii si inovarii. Banii vor fi acordati prin intermediul Agentiei Franceze pentru Inovare Industriala.

Daca in majoritatea domeniilor, Comisia Europeana trebuie sa autorizeze orice ajutor de stat mai mare de 200 mii euro pe o perioada de trei ani, regulile pentru ajutorul de stat in cercetare, dezvoltare si inovare sunt mai flexibile. Conform noului cadru comunitar pentru ajutor de stat in cercetare/inovare, masurile luate de statele membre UE, care presupun acordarea unui ajutor de stat mai mare de 10 milioane de euro pentru proiecte de cercetare industriala, trebuie notificate Comisiei Europene individual. Comisia aproba aceste ajutoare daca trage concluzia ca ele nu vor afecta competitivitatea pe piata interna europeana, precum si bazandu-se pe criterii care privest utilitatea proiectului de cercetare pentru consumatorii europeni.

Programul NanoSmart, care a primit 80 de milioane de euro, ajutor de stat, urmareste sa imbunatateasca performanta componentelor microelectronice si optoelectronice, si este implementat de compania SOITEC in parteneriat cu centrul ce cercetare CEA-LETI. Costul integral al lui NanoSmart este de 200 de milioane de euro, pe o perioada de cinci ani. Compania SOITEC a mai primit 12,25 milioane de euro ajutor de stat in 2007, suma aprobata de Comisia Europeana, pentru proiectul sau « Bernin 2010 », tot pentru dezvoltarea nanotehnologiei.

Programul HOMES este un program pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor, implementat de un consortiu format din Schneider Electric si alte 15 companii si centre de cercetare. Suma acordata pentru HOMES este de 39 milioane de euro. HOMES va economisi 20% energia consumata in case prin inovari in domeniul sistemelor de distributie a energiei. Costul total al programului este de 87 milioane de euro pe sase ani.


Sursa: EU-RO Newsletter

Vizualizări: 72