Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Eficienta Energetica, finantat prin Mecanismul SEE, lansat astazi la Bucuresti!

Ministerul Economiei, in calitate de operator de program, a organizat astazi, la Bucuresti, conferinta de lansare a programului Eficienta Energetica. Finantat prin Mecanismul Financiar al SEE, programul beneficiaza de o alocare de 8 milioane de euro, la care se adauga co-finantarea partii romane, in valoare de circa 1,4 milioane de euro. Programul isi propune imbunatatirea eficientei energetice in industrie, in special in industria generatoare de poluare si mare consumatoare de energie, precum si reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Acesta este al treilea program finantat din granturi SEE care se adreseaza IMM-urilor. Astfel, pot solicita finantare IMM-urile din industrie, cu exceptia celor cu activitate in sectoarele excluse prin Schema de ajutor de stat aprobata la nivelul Ministerului Economiei. “Eficienta trebuie sa fie un subiect care sa ne preocupe, pentru a realiza produse competitive la nivel european si de ce nu, la nivel global”, a declarat la evenimentul de lansare Mariana Voicu, reprezentant al Ministerului Economiei.

Se va acorda prioritate propunerilor de proiecte care sustine realizarea unei economii ridicate de energie, dar si proiectelor implementate in parteneriat cu organizatii din statele donatoare. Prezenti la conferinta de lansare a Programului, reprezentantii statelor donatoare si-au aratat disponibilitatea de a sustine organizatiile din Romania in vederea realizarii de investitii care au ca scop reducerea consumului energetic si poluarii. Programul contine, de altfel, si o componenta de relatii bilaterale, destinata consolidarii relatiei dintre statele beneficiare si statele donatoare prin incheierea unor parteneriate.

“Romania are al treilea cel mai mare potential geotermal din Europa si vrem sa lucram impreuna pentru a va ajuta sa valorificati mai bine acest potential”, a declarat Sigurour Frioleiofsson, reprezentantul Ministerului Industriei si Comertului si Agentiei pentru Energie din Islanda. “Trebuie sa privim eficienta energetica ca pe un lucru pozitiv si nu ca pe o cerinta pe care suntem obligati sa o indeplinim. Eficienta energetica nu inseamna o reducere a calitatii vietii”, a adaugat Frioleiofsson.

Printre masurile finantate prin Program se numara:

  • Imbunatatirea eficientei energetice in sistemele de actionare electrica (cresterea gradului de utilizare a comenzilor electronice, variatoare de viteza, programe de aplicare integrata, convertizoare de frecventa, motoare cu eficienta ridicata etc.);
  • Modernizarea echipamentelor vechi si cu un consum mare de energie (de exemplu, transformatoare, compresoare, motoare);
  • Imbunatatirea eficientei energetice in sistemele de incalzire si racire (de exemplu, utilizarea pompelor de caldura, schimbarea cazanelor existente cu cazane eficiente noi, cu randamente mari, modernizarea sistemelor industriale de incalzire/racire);
  • Imbunatatirea eficientei energetice in sisteme complexe (de exemplu, inlocuirea instalatiilor existente cu aparate noi si eficiente, cu randamente mari);
  • Imbunatatirea edicientei energetice prin modernizari de linii de productie, echipamente din instalatiile tehnologice.

Intreprinderile pot solicita pana 700.000 euro/proiect, dar nu mai mult de 70% din costurile eligibile in cazul intreprinderilor mici, respectiv 60% in cazul intreprinderilor mijlocii. Totodata, IMM-urile pot solicita un avans de pana la 30% din valoarea proiectului, care se va deduce ulterior prin cererile de rambursare depuse de beneficiar.

Prima cerere de aplicatii va fi lansata pana la finalul lunii februarie, urmand sa fie deschisa pentru o perioada de 2 luni.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 305