Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana lanseaza un apel la actiune imediata pentru o renastere industriala europeana

Comisia Europeana invita statele membre sa recunoasca importanta vitala a industriei pentru crearea de locuri de munca si pentru generarea de crestere economica, precum si sa integreze problemele legate de competitivitatea industriala in toate domeniile de politica. Acesta este esenta mesajului continut in comunicarea Pentru o renastere industriala europeana, adoptata miercuri, 22 ianuarie. Comisia face apel la Consiliu si la Parlament sa adopte propuneri referitoare la energie, transporturi, spatiu si retelele de comunicatii digitale, precum si sa puna in aplicare si sa asigure respectarea legislatiei destinate sa finalizeze piata interna. In plus, obiectivul modernizarii industriale trebuie urmarit prin investitii in inovare, utilizarea eficienta a resurselor, tehnologii noi, competente si acces la finantare, accelerate de utilizarea fondurilor UE dedicate acestor scopuri.

Comunicarea promoveaza o Europa mai favorabila intreprinderilor prin actiuni destinate sa simplifice cadrul legislativ si sa amelioreze eficienta administratiei publice la nivel european, national si regional. Facilitarea accesului la pietele din tari terte prin armonizarea standardelor internationale, achizitii publice deschise, protectia brevetelor si diplomatie economica reprezinta, de asemenea, aspecte-cheie.

Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu industria si antreprenoriatul, a declarat: „Europa este inca departe de obiectivul de 20% in materie de pondere a industriei in PIB, fixat pentru anul 2020. Din acest motiv, competitivitatea industriala trebuie sa se afle in centrul agendei politice la Consiliul European din martie 2014. Prin initiativa de astazi, Comisia transmite un semnal clar ca reindustrializarea si modernizarea urgenta a economiei noastre sunt indispensabile pentru crearea de noi locuri de munca. Avem nevoie de angajamente ferme la nivel national si european pentru a asigura coerenta si prioritizarea tuturor instrumentelor aflate la dispozitia noastra. O strategie industriala trebuie sa includa multe alte sectoare, intrucat interconexiunile dintre acestea sunt tot mai numeroase, cu consecinte majore asupra succesului in domeniul industrial.”

O baza industriala solida este o conditie indispensabila pentru crestere si crearea de locuri de munca

UE isi revine din cea mai lunga recesiune din istoria sa, care a relevat importanta unui sector industrial puternic pentru rezistenta economiei. Rolul industriei in Europa depaseste cu mult sectorul productiei, incluzand aspecte diverse, de la materii prime si energie pana la servicii pentru intreprinderi (de exemplu servicii logistice), servicii pentru consumatori (de exemplu servicii postvanzare pentru bunuri de folosinta indelungata) sau turism. Industria reprezinta peste 80% din exporturile, cercetarea si inovarea privata din Europa, ceea ce arata ca importanta industriei este mult mai mare decat s-ar putea deduce din simpla pondere a acesteia in PIB. In industrie se regasesc aproape o patrime din locurile de munca din sectorul privat, fiind vorba de multe ori de lucratori foarte calificati, iar fiecare loc de munca suplimentar din sectorul de productie creeaza intre 0,5 si 2 posturi in alte sectoare. Cu toate acestea, contributia productiei la PIB al UE, care se ridica la 15,1% in vara lui 2013, a continuat sa scada si este departe de tinta de 20% pentru anul 2020, propusa de Comisie in 2012.

O industrie competitiva in centrul agendei europene

Importanta provocarilor pe care le are inainte Europa impune acordarea de atentie si furnizarea de orientari in materie de politici la cel mai inalt nivel, cu alte cuvinte in cadrul Consiliului European. Acest lucru este esential pentru a asigura coerenta si prioritizarea tuturor instrumentelor aflate la dispozitia UE. Comisia Europeana invita statele membre sa recunoasca importanta vitala a industriei pentru stimularea competitivitatii si a cresterii sustenabile in Europa, precum si pentru o integrare mai sistematica a problemelor legate de competitivitate in toate domeniile de politica.

Comisia considera ca pentru sprijinirea competitivitatii industriei europene ar trebui urmarite urmatoarele prioritati:

  • Consolidarea integrarii competitivitatii industriale in toate domeniile de politica, data fiind importanta contributiei industriei la performanta economica globala a UE.
  • Maximizarea potentialului pietei interne prin dezvoltarea infrastructurilor necesare, prin oferirea unui cadru de reglementare stabil, simplificat si previzibil, favorabil spiritului antreprenorial si inovarii, prin integrarea pietelor de capital, prin ameliorarea posibilitatilor in materie de formare si de mobilitate pentru cetateni si prin finalizarea pietei interne a serviciilor, care reprezinta un factor cu contributie majora la competitivitatea industriala.
  • Luarea de masuri in cadrul pietei interne si la nivel international pentru a asigura accesul la energie si materii prime la preturi abordabile, care sa reflecte conditiile internationale.
  • Instituirea si implementarea unor instrumente de finantare europene, bazate pe combinatii eficace intre initiativele COSME, Orizont 2020, fondurile structurale (fonduri regionale in valoare de cel putin 100 de miliarde EUR) si finantarea nationala, pentru a sustine inovarea, investitiile si reindustrializarea.
  • Reluarea activitatii normale de creditare a economiei reale. In acest sens, Banca Europeana pentru Investitii ar trebui sa joace un rol strategic mai important, prin orientarea in mai mare masura a creditarii catre proiectele inovatoare si catre cele industriale. UE ar trebui sa rezolve problema blocajelor ramase, provenite din fragmentarea pietelor financiare, si sa creeze conditiile pentru dezvoltarea unor surse de finantare alternative.
  • Facilitarea integrarii progresive a firmelor din UE, in particular a IMM-urilor, in lantul mondial al crearii de valoare economica pentru a ameliora competitivitatea acestora si pentru a asigura accesul la piete internationale in conditii concurentiale mai favorabile.
  • Consolidarea competitivitatii industriale este esentiala pentru relansarea cresterii si a crearii de locuri de munca, in vederea atingerii unei ponderi de pana la 20% din PIB pentru sectorul de productie pana in 2020.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 90