Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Trei noi programe de finantare prin granturi SEE si norvegiene au fost semnate ieri

Trei noi programe de finantare prin granturi SEE si norvegiene au fost semnate ieri, 16 ianuarie, de catre ministrul Eugen Teodorovici, conform unui comunicat emis astazi de Ministerul Fondurilor Europene.

Cele trei programe sunt:

  • Biodiversitate si Serviciile Ecosistemelor -  sprijina implementarea de proiecte dedicate obiectivului general de oprire a pierderii biodiversitatii in Romania;
  • Reducerea Substantelor Periculoase - finanteaza proiecte care vizeaza prevenirea efectelor adverse ale substantelor si deseurilor chimice periculoase asupra mediului;
  • Initiative in Sanatatea Publica - va sprijini proiecte in domenii precum: prevenirea si controlul unor boli transmisibile, imbunatatirea controlului tuberculozei, mediatori in domeniul sanatatii publice, prevenirea bolilor netransmisibile legate de stilul de viata etc. Programul va aborda si nevoile specifice ale grupurilor minoritare, cu o atentie speciala asupra situatiei romilor.

Programele beneficiaza de o alocare cumulata de peste 33 milioane de euro, din care 15 milioane este destinata proicetelor pe biodiversitate, 10 milioane celor care vizeaza reducerii substantelor periculoase, iar 8 milioane initiativelor in sanatatea publica. Conform comunicatului MFEur, bugetul programului "Initiative in Sanatate Publica" va fi suplimentat in perioada imediat urmatoare cu 13 milioane de euro.

Programele "Biodiversitate si Serviciile Ecosistemelor", respectiv "Reducerea Substantelor Periculoase" vor fi implementate de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, care va lansa in perioada urmatoare cererile de aplicatii dedicate organizatiilor non-guvernamentale si institutiilor publice din domeniu. Programul "Initiative in Sanatatea Publica" este gestionat de Ministerul Sanatatii.

Elemente de context

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS - Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene. Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

In perioada de finantare 2004-2009, Romania a avut alocate granturi cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro pentru proiecte in domenii cheie precum protectia mediului, productia sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea societatii civile. Un numar de 65 de proiecte specifice si peste 100 de proiecte dezvoltate de ONG-uri au fost implementate, rata de absorbtie ajungand la aproximativ 85%.

Pana in prezent au fost semnate 20 din cele 21 programe prin care Romania beneficiaza de aproximativ 306 milioane de euro din granturi SEE si norvegiene in perioada 2009-2014. Aceste granturi vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 197