Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE adopta un nou regulament privind ajutoarele de valoare mica (de minimis) in sectorul productiei agricole primare

Comisia Europeana a adoptat un regulament care vizeaza ridicarea plafonului si precizarea definitiei ajutoarelor de valoare mica (ajutoare de minimis) care ar putea sa nu fie considerate drept ajutoare de stat.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat: „Acest nou regulament va permite statelor membre sa dispuna de o marja de manevra mai mare pentru a acorda ajutoare fara a denatura concurenta, mai ales in situatii de urgenta, iar Comisiei ii va permite sa simplifice modul de tratare a ajutoarelor nationale in sectorul agricol.”

Pana in prezent, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1535/2007, ajutoarele care nu depaseau 7.500 euro per beneficiar pe o perioada de trei exercitii fiscale sau un plafon de 0,75% din valoarea productiei agricole stabilite pentru fiecare stat membru, erau considerate ajutoare care nu denatureaza sau nu ameninta sa denatureze concurenta.

Noul regulament, aplicabil de la 1 ianuarie 2014, aduce suma per beneficiar la 15.000 EUR pe parcursul a trei exercitii fiscale, iar plafonul pentru fiecare stat membru la 1% din valoarea productiei agricole. In plus, regulamentul contine o definitie mai completa a tipurilor de ajutoare care pot intra in domeniul de aplicare al acestuia.

Context
Concurenta este unul dintre principalii factori de crestere, iar mentinerea unui sistem de concurenta libera si nedenaturata este unul dintre principiile de baza ale Uniunii Europene. Politica UE in materie de ajutoare de stat are ca scop asigurarea unei concurente libere, alocarea eficienta a resurselor si unitatea pietei europene, respectand in acelasi timp angajamentele internationale ale Uniunii. Ajutoarele de stat in sectorul agricol se bazeaza pe trei principii diferite:

  • se conformeaza principiilor generale ale politicii in domeniul concurentei;
  • trebuie sa fie consecvente cu politicile comune ale UE in domeniul agriculturii si al dezvoltarii rurale;
  • trebuie sa fie compatibile cu angajamentele internationale ale Uniunii, in special cu Acordul OMC privind agricultura.

Aceste principii au fost transpuse in instrumente juridice a caror aplicare este limitata la sectorul agricol:
  • orientarile comunitare privind ajutoarele de stat in sectorul agricol si forestier 2007-2013;
  • regulamentul de exceptare pe categorii in sectorul agricol;
  • ajutoarele de stat specifice pentru sectorul agricol prevazute in regulamentul privind formularele de notificare (anexa I, partea III, punctul 12, literele (a) - (t) din Regulamentul (CE) nr. 794/2004;
  • regulamentul privind ajutoarele de minimis in sectorul agricol.

Aceste instrumente expira la 31 decembrie 2013 si sunt in prezent in curs de revizuire in contextul initiativei Comisiei de a moderniza ajutoarele de stat si in lumina noilor norme care se vor aplica in domeniul agriculturii si al dezvoltarii rurale in conformitate cu cadrul financiar multianual 2014-2020.

In 2013, Comisia Europeana a organizat o consultare publica privind revizuirea normelor in materie de ajutoare de stat, care a permis tuturor partilor interesate sa isi faca cunoscuta pozitia in ceea ce priveste revizuirile necesare si sa formuleze observatii cu privire la proiectul noului regulament de exceptare pe categorii in sectorul agricol.

Totusi, noul regulament de exceptare pe categorii in sectorul agricol si noile orientari nu vor fi inca in vigoare la inceputul anului 2014. In noiembrie 2013, Comisia a prelungit pana la data de 30 iunie 2014 regulamentul de exceptare pe categorii in sectorul agricol si orientarile actuale, prin intermediul unei comunicari.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 160