Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Orizont 2020 a fost lansat cu un buget de 15 miliarde euro pentru primii doi ani

Comisia Europeana a prezentat saptamana aceasta cereri de proiecte din cadrul Orizont 2020, programul de cercetare si inovare cu un buget de 80 de miliarde euro al Uniunii Europene. Finantarea, care in primii doi ani ai programului se ridica la suma de 15 miliarde euro, este destinata stimularii economiei din Europa bazate pe cunoastere si abordeaza aspecte care vor avea un impact asupra vietii cetatenilor. Aceasta include 12 domenii in care se concentra actiunile in 2014-2015, inclusiv sectoare precum asistenta medicala personalizata, securitatea digitala si proiectele urbane inteligente.

Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, a declarat: „Este timpul sa trecem la actiune. Finantarea din cadrul Orizont 2020 este esentiala pentru viitorul cercetarii si inovarii in Europa si va contribui la crestere, la crearea de locuri de munca si la imbunatatirea calitatii vietii. Am conceput programul Orizont 2020 pentru a obtine rezultate si am eliminat obstacolele birocratice pentru a facilita participarea la program. Asadar, fac un apel la cercetatori, la universitati, la intreprinderi, inclusiv la IMM-uri, precum si la alte entitati, sa se inscrie in program!”

Pentru prima data, Comisia a precizat prioritatile de finantare pe o perioada de doi ani, oferind cercetatorilor si intreprinderilor mai multa certitudine decat oricand cu privire la directia politicii de cercetare a UE. Majoritatea cererilor din bugetul pe anul 2014 sunt deja deschise incepand de miercuri, 11 decembrie, pentru depunerea de proiecte, iar alte cereri vor fi lansate pe parcursul anului. Numai cererile din cadrul bugetului pe anul 2014 reprezinta un total de 7,8 miliarde euro, finantarea fiind orientata cu precadere catre cei trei piloni fundamentali ai programului Orizont 2020:

  • Excelenta stiintifica: Circa 3 miliarde euro, inclusiv 1,7 miliarde pentru granturi ale Consiliului European al Cercetarii pentru cercetatorii de renume si 800 de milioane pentru bursele Marie Skłodowska-Curie destinate tinerilor cercetatori
  • Pozitia de lider in sectorul industrial: 1,8 miliarde euro pentru sprijinirea pozitiei de lider in sectorul industrial a Europei in domenii precum TIC, nanotehnologiile, sistemele avansate de fabricatie, robotica, biotehnologiile si spatiul
  • Provocarile societale: 2,8 miliarde euro pentru proiecte inovatoare destinate celor sapte provocari societale din cadrul programului Orizont 2020, in ansamblu: sanatate; agricultura, sectorul maritim si bioeconomie; energie; transport; politici climatice, utilizarea eficienta a resurselor si materii prime; societati reflexive; securitate.

Contextul programului

Orizont 2020 este cel mai amplu program cadru de cercetare si dezvoltare de pana acum si are alocat un buget de aproape 80 de miliarde euro care se etaleaza pe sapte ani. De asemenea, vor fi publicate cereri separate in cadrul unor parteneriate specifice cu sectorul industrial si cu statele membre. In 2014, bugetul total alocat cercetarii, inclusiv aceste elemente si cheltuieli administrative, va fi de 9,3 miliarde euro, iar in 2015 va creste pana la 9,9 miliarde euro.

Sumele definitive pentru anul 2015 fac obiectul deciziei privind bugetul anual pentru 2015.

Cererile pentru 2014 – 2015 includ 500 de milioane euro pe o perioada de doi ani destinate intreprinderilor mici si medii (IMM) inovatoare, prin intermediul unui nou instrument pentru IMM-uri. Se preconizeaza includerea in majoritatea proiectelor a aspectelor legate de gen; de asemenea, exista fonduri pentru stimularea in continuare a dezbaterilor privind rolul stiintei in societate. In plus, exista noi reguli pentru a transforma „accesul liber” intr-o cerinta a programului Orizont 2020, astfel incat rezultatele privind proiectele sa fie accesibile in mod liber publicului larg.

Pentru mai multe detalii despre cererile de propuneri de proiecte lansate in aceasta saptamana, click aici

Sursa: Reprezentanta Comsiei Europene

Vizualizări: 219