Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana propune standarde pentru imbunatatirea calitatii stagiilor de practica

Comisia Europeana a propus miercuri, 4 decembrie, orientari care sa le permita stagiarilor sa dobandeasca o experienta de munca de inalta calitate, in conditii sigure si echitabile si care sa le creasca sansele de a gasi un loc de munca de buna calitate.

Scopul Propunerii de Recomandare a Consiliului privind un cadru de calitate pentru stagii va solicita in special statelor membre sa se asigure ca legislatia sau practicile nationale respecta principiile enuntate in orientari si sa isi adapteze legislatia acolo unde este necesar.

Stagiile sunt un element cheie al initiativei Garantia pentru tineret propuse de Comisia Europeana in decembrie 2012 si adoptate de Consiliul de Ministri al UE in aprilie 2013. Actualmente, unul din trei stagii nu corespunde standardelor in ceea ce priveste conditiile de munca sau continutul didactic, conform unui sondaj recent al Eurobarometru. Multe dintre stagiile care nu corespund standardelor sunt utilizate de catre angajatori pentru a inlocui locurile de munca pentru incepatori.

„Stagiile sunt esentiale pentru a imbunatati capacitatea de insertie profesionala a tinerilor, precum si pentru a asigura o trecere lina de la scoala la locul de munca. Este inacceptabil ca unii dintre stagiari sunt in prezent exploatati ca forta de munca gratuita sau ieftina. Statele membre trebuie sa se asigure ca stagiarii beneficiaza de formari profesionale de calitate si capata experienta necesara pentru a obtine un loc de munca. Aceste propuneri de orientari vor permite stagiarilor sa dobandeasca experienta de munca de inalta calitate in conditii bune de lucru”, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Orientarile urmeaza sa imbunatateasca transparenta in ceea ce priveste conditiile de stagiu, impunand de exemplu cerinta ca stagiile sa se bazeze pe un acord scris de stagiu. Acordul ar trebui sa acopere continutul didactic (obiectivele educationale, supravegherea) si conditiile de munca (durata limitata, timpul de lucru, indicatia clara ca stagiarii vor fi platiti sau compensati in alt mod si ca vor beneficia sau nu de securitatea sociala). Intr-adevar, li se va cere furnizorilor de stagiu sa indice in anuntul de post vacant daca stagiul va fi platit.

Prin stabilirea unor standarde comune de calitate pentru stagii, adoptarea cadrului de calitate pentru stagii va sprijini implementarea mecanismelor de Garantie pentru tineret de catre statele membre. Scopul Garantiei pentru tineret este acela de a se asigura ca toti tinerii cu varsta de pana la 25 de ani primesc o oferta de munca de calitate, formare continua, o oferta de ucenicie sau de stagiu in termen de patru luni din momentul in care isi pierd locul de munca sau ies din sistemul de invatamant oficial.

Garantia pentru tineret este una dintre cele mai importante si mai urgente reforme structurale pe care trebuie sa le introduca statele membre pentru a rezolva problema somajului in randul tinerilor si a imbunatati trecerea de la scoala la un loc de munca. Stagiile de buna calitate sunt extrem de importante pentru implementarea eficace a acesteia.

Click aici pentru mai multe detalii privind Schema de Garantie pentru tineret

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 101