Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

29 noiembrie – noul termen de depunere a cererilor pentru ajutorul din agricultura ecologica

In sedinta de Guvern din data de 9 octombrie 2013 a fost aprobata Hotararea Guvernului pentru modificarea HG nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica prin prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru ajutorul specific pana la 29 noiembrie 2013. De asemenea, a fost prelungit termenul de emitere a documentului justificativ respectiv certificatului de conformitate/master certificatului/certificatului de confirmare a conversiei pana la 15 noiembrie 2013.

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, institutia a primit numeroase solicitari din partea asociatiilor operatorilor din agricultura ecologica, de prelungire a termenului de depunere a cererilor pentru ajutorul specific, precum si pentru eliberarea documentului justificativ prevazut la art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007, respectiv certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei.

Termenul de depunere al acestor cereri era  15 octombrie 2013.

Intrucat termenul de inscriere a operatorilor in sistemul de agricultura ecologica, conform Ordinului nr. 219/2007 pentru aprobarea regulilor privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica, cu modificarile si completarile ulterioare, s-a prelungit de la 1 iunie la 31 august, majoritatea potentialilor beneficiari ai ajutorului specific conform HG 759/2010, nu pot prezenta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, unul din documentele de eligibilitate, respectiv documentul justificativ (certificat de conformitate / master certificat / certificat de confirmare a conversiei).

Acest document justificativ se elibereaza de catre organismele de inspectie si certificare in urma efectuarii verificarilor specifice domeniului agricura ecologica. Pana la aceasta data verificarile nu au putut sa fie finalizate, din cauza prelungirii termenului de inregistrare a operatorilor in sistemul de agricultura ecologica.

Din acest motiv, pana in prezent au fost depuse la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura sub 150 de cereri pentru ajutorul specific conform HG 759/2010.

Conform MADR, prin modificarea termenului de depunere a cererilor pentru ajutorul specific se va putea acorda timpul necesar finalizarii verificarilor efectuate de catre organismele de inspectie si certificare la operatorii din sistemul de agricultura ecologica si pentru eliberarea documentelor justificative (prevazute la art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 834/2007), respectiv certificatele de conformitate/master certificatele/certificatele de confirmare a conversie.

Sursa: MADR

Vizualizări: 101