Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul de solidaritate al UE: Romania va primi 2,4 milioane de euro ca ajutor dupa dezastrele cauzate de inundatii si seceta in vara lui 2012

Comisarul UE pentru politica regionala, Johannes Hahn, a anuntat o propunere a Comisiei Europene de a aloca peste 360 de milioane de euro Germaniei ca urmare a inundatiilor grave suferite de aceasta la sfarsitul primaverii, in lunile mai si iunie ale acestui an. Tarile invecinate, Austria si Republica Ceha, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundatiilor, vor beneficia de 21,6, respectiv 15,9 milioane de euro. In plus, Romania va primi peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta si de incendiile de paduri din vara anului 2012.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu a fost inca aprobat de Parlamentul European si de Consiliu. Daca va primi aprobarea acestora, sprijinul va ajuta la acoperirea costurilor de urgenta suportate de autoritatile publice din aceste patru state membre in urma dezastrelor. Pentru a raspunde la situatia de urgenta, in special, fondurile alocate vor contribui la refacerea infrastructurii si a serviciilor esentiale, la rambursarea finantarii operatiunilor de urgenta si de salvare, precum si la acoperirea unei parti din costurile pentru curatarea regiunilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv a zonelor naturale.

Comisarul Hahn, care este responsabil de supravegherea fondului si care a semnat propunerea prezentata joi, 3 octombrie, a declarat: „Aceasta decizie arata modul in care Europa poate ajuta tarile si regiunile din interiorul ei sa isi revina in urma unor dezastre naturale. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene este menit sa ofere sprijin tarilor atunci cand au nevoie mare de ajutor, pentru ca acestea sa isi redobandeasca stabilitatea economica in urma unor dezastre naturale. Valoarea sprijinului propus va permite Germaniei, Austriei, Republicii Cehe si Romaniei sa isi revina, dar si sa ofere conditii de viata normale cetatenilor din regiunile afectate.”

Janusz Lewandowski, comisarul UE responsabil pentru programare financiara si buget, a declarat: „In luna iulie a anului trecut, am promis oamenilor din zonele afectate de inundatii ca bugetul UE le va veni in ajutor cat mai rapid si mai eficient posibil. Astazi ne indeplinim aceasta promisiune: propunem modificarea bugetului UE pentru anul 2013 pentru a oferi ajutor, iar eu voi face tot posibilul pentru ca statele membre si Parlamentul European sa aprobe rapid propunerea noastra.”

In mai si iunie 2013, o mare parte din Europa Centrala a fost afectata de inundatii de proportii, care au provocat daune in multe domenii: locuinte, infrastructura si servicii. Desi inundatiile au fost mai grave si mai extinse decat cele din 2002, prejudiciile totale au fost mai mici decat in anul respectiv, in special in Austria si in Republica Ceha. Aceasta situatie se datoreaza, partial, eficacitatii masurilor de protectie impotriva inundatiilor si de control al riscurilor care au fost implementate din 2002, insa sunt necesare mai multe eforturi in viitor.

In vara anului 2012, zone semnificative din Romania au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat seceta. Aceasta a avut drept consecinte pierderea unei parti semnificative a recoltelor, numeroase incendii de paduri si de vegetatie si grave penurii de apa la nivelul populatiei.

Context:
De la jumatatea lunii mai pana la sfarsitul lunii iunie 2013, in zone extinse din Germania s-au inregistrat precipitatii extreme, care au condus la inundatii pe scara larga, provocand daune grave. Peste 100 000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundatii in Germania, aproape 600 000 de oameni fiind afectati in total de acest dezastru. Cererea Germaniei de obtinere a unui ajutor din partea Fondului de solidaritate a fost primita la 24 iulie, fiind intemeiata pe criteriile pentru „catastrofe majore”. Daunele directe totale de aproximativ 8,1 miliarde de euro s-au situat cu mult peste pragul prevazut pentru acordarea de sprijin din Fondul de solidaritate. Propunerea Comisiei de a aloca Germaniei 360 de milioane de euro se bazeaza pe costul total al operatiunilor eligibile, si anume 3,2 miliarde de euro.

Atat Austria, cat si Republica Ceha au depus cereri pe baza criteriilor pentru „tara invecinata”, conform carora o tara afectata de aceeasi catastrofa majora ca o tara invecinata poate beneficia in mod exceptional de ajutor din Fondul de solidaritate, chiar daca nu este atins pragul normal de prejudiciu pentru mobilizarea fondului.

Comisia a primit cererea din partea Austriei la 6 august 2013. Autoritatile austriece au estimat daunele directe totale la 866 de milioane de euro. Valoarea totala a sprijinului propus este de 21,6 milioane de euro din cele 350 de milioane de euro reprezentand costul total al operatiunilor eligibile. Republica Ceha a depus cererea la 8 august 2013. Autoritatile cehe au estimat daunele directe totale la 637 de milioane de euro. Valoarea totala a sprijinului propus de Comisie este de 15,9 milioane de euro din costul total al operatiunilor eligibile, de 416 milioane de euro.

Cererea Ungariei, primita la 13 august, nu a putut fi acceptata, deoarece daunele totale inregistrate de Ungaria au fost foarte limitate si pentru ca s-a considerat ca nu sunt indeplinite criteriile pentru mobilizarea Fondului de solidaritate.

Comisia a primit o cerere din partea autoritatilor romane in noiembrie 2012, prin care se solicita sprijin financiar din Fondul de solidaritate al UE pentru secetele din vara anului 2012. Daunele au fost estimate la 806,7 milioane de euro. Comisia a propus alocarea a 2,4 milioane de euro, ceea ce reprezinta costul total al operatiunilor eligibile.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost instituit pentru a sprijini statele membre ale UE si tarile in curs de aderare prin furnizarea de sprijin financiar in urma unor catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat in urma inundatiilor grave din centrul Europei din vara anului 2002.

La 6 octombrie 2011, Comisia a publicat o comunicare privind viitorul Fondului de solidaritate, urmata, la 25 iulie 2013, de o propunere legislativa de modificare a Regulamentului privind Fondul de solidaritate. Propunerea este examinata in prezent de catre Parlamentul European si Consiliu in vederea adoptarii.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 137