Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Centru pregateste strategia de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020

La nivelul Regiunii Centru, activitatile de pregatire pentru perioada 2014-2020 au demarat inca din cursul anului 2010 si in 2011, cand au fost initiate si desfasurate o serie de activitati pregatitoare necesare elaborarii Planului Regional de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020. Ultima runda de intalniri de lucru cu partenerii regionali a fost organizata de ADR Centru in perioada 13 mai-27 iunie 2013. Ca urmare a activitatii de Planificare strategica, pana in acest moment, ADR Centru a centralizat in portofoliul de potentiale cereri de finantare pentru viitoarea perioada de programare peste 1300 de propuneri de proiecte, a caror valoare depaseste 6,4 miliarde euro, proiecte care sunt incluse pe propunerile de prioritati ale Strategiei de Dezvoltare Regionala a Regiunii Centru, aflata in consultare publica pe site-ul www.adrcentru.ro.

In prima jumatate a anului 2013, cu ajutorul partenerilor regionali s-a elaborat analiza socio-economica si analiza SWOT, aferente Planului Regional de Dezvoltare pentru perioada 2014-2020, analize care au fost transmise si discutate in cadrul intalnirilor tuturor grupurilor de lucru regionale, precum si la nivel national. Aceste analize, actualizate cu ultimele date statistice si completate ca urmare a propunerilor si observatiilor primite de la partenerii regionali si de la nivel national, au fost discutate in cadrul sedintei Comitetului Regional de Planificare din data de 15 mai 2013, intalnire in cadrul careia membrii CRP Centru au avizat cele doua documente.

In acelasi timp, ADR Centru a demarat procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, document care are la baza definirea viziunii de dezvoltare, definirea obiectivului strategic global, analiza aprofundata a situatiei curente pe baza analizei socio-economice si a analizei SWOT, precum si pe analiza contextului national si european, in cadrul caruia se proiecteaza procesul de dezvoltare. In cadrul Strategiei de Dezvoltare Regionala pentru perioada de programare 2014-2020 s-au identificat prioritatile de dezvoltare si s-au stabilit obiectivele specifice si domeniile prioritare de interventie. Au fost identificate sase axe prioritare prin care se incearca sa se acopere cat mai bine nevoile reale din Regiunea Centru, astfel:

1. Dezvoltare urbana, dezvoltarea infrastructurii tehnice, sociale si de cercetare
2. Cresterea competitivitatii economice, stimularea inovarii
3. Protectia mediului inconjurator, cresterea eficientei energetice, stimularea utilizarii surselor alternative de energie
4. Dezvoltarea zonelor rurale, sprijinirea agriculturii si silviculturii
5. Dezvoltarea turismului, sprijinirea activitatilor culturale si recreative
6. Dezvoltarea resurselor umane, cresterea incluziunii sociale si sprijinirea cercetarii.

In trimestrul IV-2012 si in trimestrul II-2013 au avut loc cate doua zile de intalniri la nivelul fiecarui judet al Regiunii Centru, in cadrul carora s-au discutat pe de o parte, cu membrii grupului de lucru judetean, aspecte legate de pregatirea documentelor strategice regionale, iar pe de alta parte s-au discutat aspecte legate de pregatirea portofoliului de proiecte (modul cum acestea trebuie dezvoltate si necesitatea prioritizarii acestora la nivelul comunitatii), atat cu membrii grupului de lucru, cat si individual cu promotorii de proiecte. Ultima runda de intalniri de lucru la nivel regional s-a desfasurat in perioada 13 mai – 27 iunie 2013, cand s-au organizat intalniri cu grupurile de lucru judetene si grupurile tematice, in cadrul carora s-a prezentat si s-a discutat prioritatile de dezvoltare ale strategiei regionale. Toate documentele realizate au fost prezentate partenerilor regionali in cadrul intalnirilor de lucru si sunt postate pe pagina de internet a Agentiei, pentru a putea fi consultate de cei interesati. Toti partenerii ADR Centru au fost informati unde pot gasi aceste materiale, pentru analiza, comentarii si completari. Pe baza observatiilor si propunerilor primite, se actualizeaza documentele in vederea elaborarii unei strategii cat mai complexe, relevante si utile in procesul de programare 2014-2020, la definitivarea careia dorim sa participe cat mai multi parteneri a caror nevoi sa se poata identifica in documentele finale.

In paralel cu aceasta activitate de planificare regionala s-a lucrat la elaborarea si dezvoltarea portofoliului regional de proiecte. Au fost facute solicitari de idei de proiecte catre autoritatile locale din Regiune, atat la sfarsitul anului 2011, cat si in cursul anului 2012 si in ianuarie 2013. De asemenea s-au analizat si inclus intr-o baza de date proiectele respinse si aflate in lista de rezerva pe POR 2007-2013, pentru a vedea cum pot fi dezvoltate pentru a putea face parte din portofoliul aferent perioadei 2014-2020. Cu ocazia tuturor intalnirilor avute cu grupurile de lucru judetene, cu membrii CDR si CRESC Centru, precum si cu membrii Comitetului Regional de Planificare, s-au dezbatut aspecte legate de dezvoltarea portofoliului de proiecte, care sunt directiile de finantare de la nivelul UE, cum trebuie identificate si dezvoltate proiectele, ce inseamna proiecte strategice si s-a atras atentia asupra nevoii de prioritizare a ideilor de proiecte la nivelul fiecarei comunitati si de integrare a investitilor pentru a dezvolta proiecte cu impact major la nivel economic, social si teritorial.

Ca urmare a acestor noi solicitari, portofoliul regional de proiecte include, in momentul de fata, un numar de 1344 proiecte cu o valoare de aproximativ 28 miliarde lei (6,4 miliarde euro), incluse pe propunerile de prioritati ale Strategiei de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020.

”Buna colaborare dintre ADR Centru si partenerii sai strategici de la nivelul autoritatilor publice locale, dar si cu reprezentantii societatii civile, sau ai mediului de afaceri, au asigurat depasirea cu circa 13% a gradului de contractare a bugetului de 440 milioane euro alocat Regiunii Centru, prin Programul Operational Regional. Pe baza acestor rezultate s-a creat cadrul pentru pregatirea viitoarei Strategiei de Dezvoltare a Regiunii. Avem definite directiile principale de actiune, avem un portofoliu de proiecte si acum sustinem beneficiarii sa-si finalizeze cu succes proiectelor contractate. Astfel, cream cadrul optim pentru absorbtia fondurilor europene in viitoarea perioada de programare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pentru informatii suplimentare privind procesul de planificare si programare de la nivelul regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, click aici.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 96