Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Protest al tinerilor fermieri ramasi fara finantare pe apelul de proiecte din 2012! Ei cer suplimentarea fondurilor

Aproximativ 3.000 de proiecte depuse de tinerii fermieri, desi conforme, eligibile si cu un punctaj bun au ramas nefinantate pe apelul de proiecte din iunie 2012 al Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri" din cadrul PNDR, alocarea anuntata in valoare de 120.800.0000 de euro dovedindu-se insuficienta in raport cu numarul de cereri de finantare depuse.

Nemultumiti, acestia vor protesta in fata Ministerului Agriculturii vineri, 20 septembrie 2013, in speranta ca apelul lor va fi auzit de autoritati, iar banii vor fi suplimentati astfel incat sa primeasca finantare si proiectele eligibile pentru care nu au mai existat fonduri.

La protestul care va incepe la ora 9:30 sunt asteptati aproximativ 50 de tineri fermieri din toata tara.  Un protest similar, la care sunt asteptate circa 30 de persoane, urmeaza sa fie organizat si la Iasi, maine, 19 septembrie.

Desi inca din momentul depunerii proiectului, solicitantii isi asuma riscul de a nu se numara printre cei finantati,  tinerii fermieri  sunt ingrijorati ca nu-si vor putea recupera investitiile facute pentru a indeplini criteriile de eligibilitate din Ghidul Solicitantului, mai ales ca acestia se afla in imposibilitatea de a mai aplica pe un nou apel de proiecte, statutul de tanar fermier fiind valabil doar pe o perioada de 12 luni de la data obtinerii acestuia. „Am facut o investitie in legumicultura pe o suprafata de 7 ha in valoarea de 3000 de euro, bani imprumutati in mare parte, iar daca proiectul meu nu este finantat, nu-mi voi putea continua investitia”, a declarat pentru www.fonduri-structurale.ro Alin Maricutoiu, un tanar fermier din judetul Dolj, initiator al protestului. “In cazul nesuplimentarii banilor, investitiile facute se duc pe apa sambetei", a concluzionat cu dezamagire acesta.

Fermierii spun ca au trimis pana acum autoritatilor numeroase solicitari de suplimentare a banilor, insa nu au primit decat raspunsuri evazive: “Am scris Ministrului Constantin, Primului Ministru Ponta, Comisarului Dacian Ciolos, catre APDRP. Am primit raspuns de la dl. Ciolos, dl. Constantin nu a raspuns nici pana azi. Cancelaria Primului-Ministru a trimis solicitarea catre MADR, iar APDRP a raspuns ca numai AM PNDR poate lua astfel de decizii. Nimeni dintre cei responsabili nu a avut curajul sa raspunda foarte limpede la solicitarile noastre” , a declarat pentru www.fonduri-structurale.ro Adrian Tartea, un tanar doljean care detine o ferma mixta in comuna Cetate si care se alatura demersului.

In cadrul protestului, participantii vor solicita Ministerului Agriculturii:

  • realocarea de fonduri de la apelul din 2013 pe Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole", catre apelul din 2012 pe Masura 112 "Instalarea tinerilor fermieri";
  • identificarea altor surse pentru finantarea proiectelor eligibile ramase nefinantate;
  • in situatia in care proiectele ar urma sa fie finantate, derogarea de la prevederea din Ghidul Solicitantului cu privire la data limita de semnare a contractului de finantare (n.r. 18 luni de la data instalarii ca tanar fermier) deoarece multi dintre cei care au depus proiectele in 2012 au depasit, deja, acest termen.

Iustina Dima
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 201