Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia lanseaza un nou indicator privind inovarea

Suedia, Germania, Irlanda si Luxemburg sunt statele membre UE care fructifica cel mai bine inovarea, potrivit unui nou indicator propus de Comisia Europeana. „Indicatorul rezultatelor inovarii” masoara gradul in care ideile din sectoare inovatoare reusesc sa intre pe piata, creand locuri de munca mai bune si sporind competitivitatea Europei. Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile nationale in domeniul inovarii, arata ca exista inca diferente semnificative intre tarile din Uniune. Intr-un context international, UE functioneaza bine in ansamblu, chiar daca se afla in continuare in urma unora dintre cele mai inovatoare economii din lume.

Comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Pentru a fi lider in economia mondiala, Uniunea Europeana trebuie sa transforme un numar mai mare de idei stralucite in produse si servicii de succes. Ea trebuie, de asemenea, sa elimine decalajul ingrijorator existent la nivelul inovarii. Indicatorul propus ne va ajuta sa ne evaluam activitatea in acest sens si sa identificam domeniile in care tarile trebuie sa ia masuri.”

Tarile aflate pe primele locuri la nivelul UE isi datoreaza pozitia cel putin unuia dintre urmatorii factori: o economie cu un numar mare de sectoare cu grad ridicat de cunostinte, intreprinderi inovatoare care se dezvolta rapid, niveluri ridicate de brevetare si exporturi competitive.

Noutatea adusa de indicatorul propus este ca acesta se concentreaza pe rezultatele inovarii. Ca atare, acesta completeaza tabloul de bord al Uniunii inovarii (TBUI) si indicele sintetic al inovarii (SII), care evalueaza performantele in materie de inovare ale statelor membre si ale UE dintr-o perspectiva mai ampla, in raport cu un set larg de 24 de indicatori ai inovarii, inclusiv resursele, volumele de activitate si rezultatele.

Exista o varietate mare de rezultate ale inovarii, acestea fiind diferite de la un sector la altul. Indicatorul propus se bazeaza pe patru componente care au fost alese pentru importanta lor la nivelul politicii:

  • Inovarea tehnologica, masurata prin numarul de brevete.
  • Ocuparea fortei de munca in activitati care implica un grad ridicat de cunostinte, ca procent din totalul locurilor de munca.
  • Competitivitatea bunurilor si a serviciilor cu grad ridicat de cunostinte. Aceasta se bazeaza pe aportul produselor de tehnologie medie si inalta la totalul balantei comerciale si pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunostinte in totalul exporturilor de servicii.
  • Ocuparea fortei de munca in intreprinderile care se dezvolta rapid, din sectoare inovatoare.

Comparativ cu o serie de tari din afara sa, UE in ansamblu are rezultate bune. Elvetia si Japonia se detaseaza clar ca fiind cele mai performante, in timp ce UE se afla aproximativ la acelasi nivel cu Statele Unite in privinta rezultatelor inovarii.

Context

Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii are la baza cinci indicatori principali. Unul dintre acestia este imbunatatirea conditiilor de cercetare si dezvoltare (R&D), cu scopul de a ridica nivelul investitiilor combinate din sectorul public si cel privat in R&D pana la 3% din PIB. Pentru a completa acest indicator al intensitatii R&D, Consiliul European a incredintat Comisiei mandatul de a crea un singur indicator in materie de inovare.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 122