Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri Regio pentru amenajarea Complexului Muzeal Golesti

Astazi, 11 iulie, urmeaza sa fie semnat contractul de finantare pentru amenajarea Complexului Muzeal Golesti din judetul Arges. Unitatea administrativ-teritoriala Arges, in calitate de beneficiar, va primi fonduri nerambursabile pentru realizarea proiectului „Amenajarea Complexului Muzeal Golesti – reabilitarea, conservarea şi punerea in valoare” din Regio, DMI 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”.

Valoarea totala a contractului este de 10.929.649,88 lei, din care valoarea eligibila nerambursabila este de 7.790.995,30 lei (fonduri nerambursabile FEDR - 7.040.722,45 lei; fonduri de la bugetul national - 594.452,94 lei; cofinantarea eligibila a beneficiarului - 155.819,91 lei). Cu sprijin financiar nerambursabil Regio se vor realiza lucrari de amenajare, reabilitare, conservare si punere in valoare a Complexului Muzeal Golesti.

Obiectivul de patrimoniu reabilitat cu fonduri Regio este al treilea muzeu ca reprezentare si importanta nationala si intaiul dedicat ocupatiilor poporului roman. Ratiunea organizarii acestui muzeu la Golesti deriva din importanta viticulturii si pomiculturii pe teritoriul judetului Arges, fructele si strugurii fiind folositi ca hrana din cele mai vechi timpuri.

Complexul Muzeal Golesti, monument istoric de valoare nationala exceptionala, include un ansamblu arhitectural medieval, din care fac parte un conac fortificat si alte cladiri clasate ca monumente istorice clasa A. Complexul cuprinde astazi doua mari compartimente: sectia din aer liber, care infaiseaza civilizatia taraneasca de la mijlocul veacului al XIX-lea din principalele zone viticole si pomicole ale tarii, si sectia Istorie – Etnografie, ce prezinta, prin obiecte autentice si elemente auxiliare specifice, istoria viticulturii si pomiculturii de pe teritoriul tarii noastre din cele mai indepartate veacuri pana in zilele noastre, din care fac parte conacul, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 540 mp, scoala lui Dinicu Golescu, bolnita boierului Radu Golescu, baia turceasca, expozitia de istorie a Golestilor din arhondaric si expozitia de etnografie si arta populara din Arges in constructia anexa pentru slujitori.

Proiectul finantat in cadrul Regio vizeaza cladirea conacului, ce a fost ridicata in 1640, muzeul etnografic, turnul portii, zidul de incinta cu patru turnuri de colt, parcul alaturat incintei si cel din jurul conacului, ce va beneficia de lucrari de amenajare peisagistica a gradinii, a aleilor si a parcarii de langa poarta de acces in complexul turistic.

Sursa: ADR Sud Muntenia

Vizualizări: 131