Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cum se schimba destine printr-un proiect finantat prin POSDRU

Se iau doi parteneri cu experienta in scrierea si implementarea proiectelor europene, in training, promovare si mai ales cu o intelegere profunda a nevoilor reale din mediul rural. Se aseaza reprezentantii acestora la masa si se purcede voiniceste la scrierea cu responsabilitate a unei cereri de finantare de succes. Apoi se asteapta cu incredere notificarea de proiect castigator si se trece la implementare. Mai intai se selecteaza un grup tinta implicat si cu initiativa, se dezvolta un curriculum de training sistematic adaptat celor din mediul rural, si, prin munca si entuziasm sustinute cu suflet, se obtin rezultatele scontate si mai mult decat atat.

Asociatia Comunelor din Romania – www.acor.ro si Structural Consulting™ Group – www.fonduri-structurale.rowww.proiecte-structurale.ro au reusit acest lucru prin intermediul proiectului „Comuna, promotor al dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural”, derulat intre 1 iulie 2010 – 30 aprilie 2013, proiect co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, POSDRU/83/5.2/S/58447.

”Proiectul este un exemplu de buna practica de la inceput pana la sfarsit. A fost foarte bine scris, fiind pe primul loc ca punctaj in cadrul clasamentului proiectelor strategice finantate pe apelul 83 din 2010 – „Mediul rural – oportunitati de ocupare”. Apoi, implementarea a fost facuta punand si un pic de suflet pentru ca am incercat sa trecem dincolo de activitatile seci din cererea de finantare. Este genul de proiect cu impact vizibil si inclus inca din faza de implementare deoarece activitatea de formare a modelat oameni si a schimbat destine. Asta ne pricepem sa facem”, a marturisit Dragos Jaliu, partener executiv Structural Consulting™ Group, la finalizarea proiectului.

”Pe parcursul a 34 de luni de implementare, 585 de persoane au fost instruite pentru a-si dezvolta competentele antreprenoriale, ei realizand la finalul cursului un plan de afaceri. Dar mai bine de 18.000 de persoane au fost informate despre proiect, asociatie si fondurile europene in Romani. 47 cereri de finantare au fost depuse spre finantare in perioada 2012-2013, multe dintre ele aducand valoare adaugata pentru ca au dus la infiintarea unor Grupuri de Actiune Locala. Consideram acest proiect ca fiind unul de succes pentru noi, ca asociatie de comune”, a declarat Adrian Miroiu-Lamba, managerul proiectului, Asociatia Comunelor din Romania.

Concret, in cadrul proiectului, 42 de oameni din mediul rural au beneficiat de instruire profesionala furnizata de Structural Consulting™ Group in competente antreprenoriale, management de proiect si formare de formatori. Ei au devenit oameni-resursa la nivel regional si care, mai apoi s-au implicat in modelarea unor destine, invatand 106 persoane (promotori de dezvoltare comunitara) sa scrie planuri de afaceri. Astazi, acestia au grija, in mod voluntar, de 43 de Puncte Judetene de Informare, puncte prin care acorda asistenta si furnizeaza informatii despre surse de finantare si exemple de succes locuitorilor din mediul rural. In cadrul acestui proiect anul trecut au fost depuse 47 de cereri de finantare pe diverse apeluri deschise. 585 de persoane au fost instruite in Competente antreprenoriale, 121 dintre acestia fiind instruti si in Manager de proiect.

„Cel mai important in acest proiect a fost faptul ca persoanele din toate colturile tarii au putut sa beneficieze de instruire in domeniul educatiei antreprenoriale. Acest fapt cu siguranta a dus la multiplicarea informatiei in mediul rural romanesc si a dat curaj in special tinerilor sa se gandeasca la transformarea vietii lor din muncitori sau agricultori in potentiali oameni de afaceri. Samanta a fost sadita”, a povestit la incheierea proiectului Vasile Popovici, mentor formator instruit de Structural Consulting™ Group si Asociatia Comunelor din Romania.

Urmand principiul „omul sfinteste locul”, toti cei instruiti in acest proiect au devenit cu adevarat resurse valoroase in cadrul comunitatilor din care provin, gestionand o colaborare stransa intre autoritati si cetateni, dezvoltandu-si afaceri de succes si contribuind in mod activ la dezvoltarea de strategii competente pentru mediul rural.

Persoana de contact

Adrian Miroiu-Lamba
Manager proiect
adrian.ml@acor.ro

Asociatia Comunelor din Romania (ACoR)
Bulevardul G-ral. Gheorghe Magheru, nr.28-30, camerele 507, 512, Sectorul 1, Bucuresti
Codul postal: 010336, Tel/Fax: 021 311 9969
Web: www.procomune.ro / www.acor.ro

Vizualizări: 160