Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Dragnea: POR este cel mai performant program operational cu finantare europeana

Programul Operational Regional (POR) este cel mai performant program operational cu finantare europeana, a declarat marti vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

"POR este cel mai performant program operational cu finantare europeana din Romania, asta este concluzia sintetica a raportului anual de implementare. Este un rezultat bun pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale, aceasta este o veste buna, dar vestea proasta este ca reiese ca celelalte programe operationale au rata de absorbtie mai mica de 30 la suta, cat are programul nostru. Si, din punctul meu de vedere, aceasta rata de absorbtie de 30 la suta, care pune Ministerul Dezvoltarii pe primul loc, reprezinta un succes pentru POR, dar ne face sa ne gandim foarte serios ce alte masuri in afara de cele pe care le-am luat din ianuarie pana astazi mai trebuie sa luam ca rata de absorbtie pe toate programele operationale sa se mareasca", a afirmat vicepremierul cu prilejul reuniunii Comitetului de monitorizare a Programului Operational Regional 2007 - 2013.

Potrivit acestuia, speranta este ca rata de absorbtie sa creasca pana la finele anului.
"Ne mentinem speranta ca, pana spre sfarsitul anului, rata de absorbtie sa creasca permanent, cel putin cu ritmul in care a crescut in ultimele luni. Sunt niste eforturi serioase pe care le face Ministerul Fondurilor Europene, cu sustinerea Guvernului si a primului-ministru. Trebuie sa analizam unde s-a gresit, cine a gresit, unde au fost lipsurile, daca au fost greseli de sistem, daca au fost greseli punctuale sau locale. Trebuie sa abordam, pe de o parte, modul in care putem elimina, ca greselile din trecut sa nu se mai repete si, pe de alta parte, sa analizam cu atentie care au fost piedicile generatoare de intarzieri in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene", a subliniat ministrul Dezvoltarii Regionale.

El a evidentiat ca, pana in prezent, au fost luate unele masuri in Guvern, intre acestea fiind inlocuirea sistemului de rambursare cu sistemul de decontare. De asemenea, a adaugat vicepremierul, au fost indeplinite masurile necesare pentru a se ridica presuspendarea.
Intre masurile care se preconizeaza pentru perioada urmatoare se afla stabilirea procentului de supracontractare la nivel de program, si nu la nivel de axe - masura care are in vedere folosirea tuturor fondurilor alocate. De asemenea, se lucreaza impreuna cu ANRMAP la elaborarea unui act normativ care sa clarifice procedurile de achizitii publice si, pe de alta parte, sa contribuie la responsabilizarea institutiilor care fac verificarea contractelor de achizitii publice. Alte masuri mai vizeaza reducerea birocratiei, precum si realizarea unui ghid unic de interpretare a Ordonantei 66 (privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora), care sa cuprinda puncte de vedere unitare ale tuturor institutiilor implicate in achizitiile publice.

La randul sau, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a subliniat ca trebuie accelerat foarte mult in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. "Nu trebuie sa facem absorbtie de dragul absorbtiei"', a declarat ministrul Teodorovici

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 102