Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou cluster a fost constituit in regiunea de dezvoltare Nord-Est

Marti, 14 mai, a avut loc sedinta de constituire a Clusterului Inovativ Regional Euronet IT&C, initiat de catre Consiliul Judetean Iasi, de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ce cuprinde consiliile judetene din regiunea Nord-Est: Iasi, Bacau, Botosani, Suceava, Neamt si Vaslui), de Primaria municipiului Iasi, de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, dar si de mai multe entitati economice private. Cu privire la acest subiect, secretarul de stat Alin Mitrica, reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene la acest eveniment, a declarat:

”Initiativa entitatilor publice si private din regiunea de dezvoltare Nord-Est de a constitui un cluster reprezinta o componenta cu un impact deosebit de important pentru aceasta zona. Noul cluster are ca obiective principale promovarea si sustinerea sectorului IT&C din regiune, in relatia cu statul si cu mediul economic la nivel national si international, consolidarea procesului de interactiune dintre firme, mediu academic si institutii publice, cresterea competitivitatii tehnologice in domeniul comunicatiilor si transferului de informatii, precum si sprijinirea antreprenoriatului si a intreprinderilor mici si mijlocii in domeniu”.

Regiunea Nord-Est este pe primul loc in Romania in domeniul IT&C, avand un potential deosebit de mare in ceea ce priveste dezvoltarea acestui sector economic. De aceea, clusterul vine in completarea unei situatii favorabile deja existente si isi propune sa realizeze un sistem de colaborare public-privat, care sa aduca beneficii economice si sociale.

In ceea ce priveste clusterele, aceste organisme asociative pot dezvolta trei tipuri de politici:

  • politici de facilitare, care sa contribuie la crearea unui cadru favorabil inovarii si cresterii competitivitatii,
  • politici cadru, ce vizeaza direct IMM-urile si
  • politici de dezvoltare, care sunt destinate impulsionarii investitionale.

Uniunea Europeana sprijina dezvoltarea si finantarea clusterelor prin initiative care si-au dovedit fezabilitatea, precum regions for economic change, regions for knowledge sau european grouping of territorial cooperation. In acest sens, UE a impus statelor membre sa transfere politicile si masurile cu privire la clustere in programe nationale, in vederea imbunatatirii conditiilor necesare mediului de afaceri.

Sursa:Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 162