Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Magiunul de Topoloveni, promovat prin fonduri europene

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura  a anuntat aprobarea de catre Comisia Europeana, in data de 25.04.2013, a 22 de programe destinate sa promoveze produsele agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte.

Programele, care in majoritate au o durata de trei ani, beneficiaza de un buget total de 71,94 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane euro. Programele selectate acopera uleiul de masline, laptele si produsele lactate, carnea, fructele si legumele proaspete si prelucrate, produsele ecologice, ouale, vinurile si bauturile spirtoase, produsele horticole, precum si produsele de calitate inregistrate si protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicatii geografice protejate) si STG (specialitati traditionale garantate). Din cele 22 programe aprobate, 16 vizeaza piata interna, iar 6 vizeaza tarile terte. Doua dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Tarile terte / regiunile vizate sunt: Rusia, China, America de Nord, Asia de Sud-Est, Norvegia, Elvetia, Ucraina, India si Coreea de Sud.
In cadrul programelor aprobate se gaseste si programul propus de SC Sonimpex Topoloveni SRL (Romania), in comun cu un consortiu de producatori de produse DOP / IGP din Grecia.

Programul multitari (RO-EL) are o durata de 3 ani, un buget total de 4.180.110 euro, din care partea aferenta Romaniei reprezinta 981.613 Euro.

Produsele ce vor fi promovate prin program sunt :

  • romanesti - Magiunul de prune Topoloveni–produs de SC Sonimpex Topoloveni SRL;
  • grecesti - diferite produse cu Denumire de Origine Protejata si Indicatie Geografica Protejata.

Tarile vizate de program sunt : Elvetia, Norvegia, Federatia Rusa.

Contractul de finantare intre APIA si SC Sonimpex Topoloveni SRL se poate incheia in termen de 90 de zile de la data notificarii deciziei de aprobare de catre Comisia Europeana, dupa acesta perioada fiind necesara aprobarea prelungirii termenului de catre Comisia Europeana.

Lista completa a programelor si a bugetelor aprobate este disponibila aici.

Informatii relevante referitoare la politica UE in domeniul calitatii produselor agricole pot fi accesate aici.

Sursa: APIA

Vizualizări: 140