Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Imprumut de 10 mil euro de la BDCE pentru servicii comunitare de protectie a copilului

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, 7 iulie, printr-o hotarare, Acordul-cadrul de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 10 milioane euro.

imprumutul este destinat finantarii proiectului privind dezvoltarea la nivel local de servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si de instruire a personalului aferent.

Proiectul va permite identificarea, finantarea si crearea de servicii descentralizate, cum ar fi: centre de ingrijire de zi, centre de consiliere si de sprijin pentru familiile acestora si centre de pregatire si sprijin pentru reintegrarea copilului in familie.

Proiectul va sustine crearea de aproximativ 200 de centre de dimensiuni mici, ce pot asista 8-15 copii fiecare, pentru 3.500 de copii cu risc de abandon. in plus, proiectul va finanta instruirea aproximativ 4.300 de angajati, atat pentru personalul ce asigura functionarea centrelor de ingrijire zi, cat si pentru asistentii sociali si pentru personalul orasenesc responsabil cu asigurarea si organizarea serviciilor de ingrijire a copilului.

Costul total al proiectului este de 14,3 milioane euro, la valoarea imprumutului adaugandu-se contributia Guvernului Romaniei si a autoritatilor locale.

Sumele necesare acoperirii contributiei partii romana la finantarea proiectului se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse, echivalentul in lei a sumei de 3 milioane de euro, si din bugetele locale ale unitatilor administrativ teritoriale implicate in proiect, echivalentul in lei a sumei de 1,3 milioane euro.

imprumutul va fi disponibilizat in transe. Fiecare transa a imprumutului va fi pe o perioada care nu va depasi 15 ani, incluzand o perioada de gratie de 5 ani.

Sumele imprumutului pentru fiecare transa trebuie sa fie utilizate in termen de 12 luni de la disponibilizarea acesteia de catre BDCE.

Sumele necesare rambursarii imprumutului, achitarii dobanzilor si a altor costuri aferente imprumutului, vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Aplicarea prevederilor Acordului-cadru de imprumut va fi realizata de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de ªanse, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, desemnata agentie de implementare si in cadrul careia se va infiinta Unitatea de Management a Proiectului.

Tot marti Guvernul a aprobat Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, semnat la 4 mai 2007 la Bucuresti si 14 mai 2007 la Paris.

Costul total pentru proiectul de finalizare a constructiei noului sediu al Bibliotecii Nationale din Bucuresti si pentru proiectele pentru renovarea celorlalte cladiri de importanta culturala, se va ridica la aproximativ 166 de milioane de euro. Aceasta suma va fi asigurata prin imprumutul BDCE si prin contributia Guvernului Romaniei, in valoare de 49,78 milioane de euro. Din aceasta contributie bugetara, Guvernul a investit deja in aceste obiective 43,38 de milioane de euro, urmand sa asigure in perioada 2007-2009 inca 6,4 milioane de euro.

Potrivit estimarilor, proiectele finantate din imprumutul BDCE se vor finaliza pana in anul 2009. Data limita de tragere a fondurilor din imprumutul contractat este 30 iunie 2010.

Aplicarea prevederilor Acordului va fi realizata de Ministerul Culturii si Cultelor, desemnat ca agentie de implementare.
Sumele reprezentand contravaloarea taxelor si impozitelor aferente datorate pe teritoriul Romaniei pentru diferite componente ale proiectului de constructie si reabilitare a obiectivelor culturale vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin ministerul Culturii si Cultelor. Acest minister are deja cuprins in bugetul pe 2007 sumele necesare acestor cheltuieli.

Guvernul Romaniei

Vizualizări: 97