Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Regionalizarea, “medicament teritorial” pentru absorbtia fondurilor europene

Marti, 2 aprilie, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Academia Romana au organizat prima dezbatere publica oficiala pe tema regionalizarii si descentralizarii. La eveniment au participat membrii Comitetului Consultativ pentru Regionalizare Conreg – organism cu rol strategic care va propune profilul viitoarelor regiuni administrative teritoriale, dar si reprezentanti ai Guvernului, Parlamentului, autoritatilor publice locale si societatii civile.

In pofida faptului ca numarul, profilul, suprafata si resedinta viitoarelor regiuni de dezvoltare nu au fost inca stabilite, regionalizarea este privita ca principala solutie in reducerea decalajelor de dezvoltare si mai ales in facilitarea unei mai bune absorbtii a fondurilor europene.

In opinia premierului Ponta, prezent la eveniment, beneficiile regionalizarii sunt net superioare eventualelor costuri, in conditiile in care administratia publica din Romania este supercentralizata si implicit costisitor de administrat. „In acest moment o guvernare centrala supercentralizata nu este o guvernare eficienta, nu este o guvernare suficient de responsabila si suficient de legitima. Cred ca la zona regiunilor, la judete, la orase, aceste puteri pot fi administrate mult mai bine, pot fi mult mai eficiente si pot fi mai aproape de cetatean”, a declarat prim-ministrul.

In mod particular, regionalizarea va conduce la cresterea capacitatii institutionale de a implementa proiecte finantate din fonduri europene, capacitate afectata in prezent de birocratie si centralizarea excesiva a atributiilor guvernului central. De altfel, acesta este si motivul pentru care regionalizarea este incurajata de institutiile europene, cu toate ca nu este o conditie obligatorie. „Nu ne este ceruta regionalizarea de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana, dar este o idee salutata de partenerii nostri europeni dintr-un motiv simplu: capacitatea noastra institutionala de a absorbi fonduri europene. Cat timp vom tine totul la Bucuresti la niste autoritati de management din niste ministere, nu vom avea suficienta capacitate administrativa si suficienta eficienta in absorbtia fondurilor europene”, a declarat premierul Victor Ponta.

Conform ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, organizate ca unitati administrativ teritoriale distincte, regiunile vor fi suficient de mari si vor avea suficienta putere administrativa pentru a „genera proiecte de anvergura regionala, a pune in comun tot potentialul din fiecare judet, toate resursele umane, materiale, naturale, financiare, pentru a putea sustine dezvoltarea echilibrata”, ramanand totodata suficient de aproape de cetateni pentru a cunoaste si intelege nevoile acestora.

Procesul de regionalizare este necesar mai ales in contextul in care celelalte stat europene au deja o traditie in guvernarea descentralizata, multe dintre regiunile celorlalte state membre fiind integrate in adevarate retele de cooperare la nivel european, care favorizeaza reducerea decalajelor de dezvoltare nu doar intre regiuni, ci si intre tari. „Descentralizarea trebuie privita ca un medicament teritorial. Daca nu facem acest pas, judetele nu vor putea tine pasul cu regiunile celorlalte state europene”, a adaugat dl. Ioan Ianos, profesor universitar la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 162