Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

O Uniune Europeana mai atractiva pentru studentii si cercetatorii straini

Uniunea Europeana trebuie sa atraga cercetatori si studenti talentati din afara UE care, prin cunostintele si competentele lor, pot contribui la crestere si competitivitate. Peste 200 000 de studenti si cercetatori din afara UE profita, in fiecare an, de ocazia de a veni temporar in Europa. Totusi, prea multi dintre acestia trebuie sa faca fata unor impedimente birocratice inutile. Normele actuale pentru obtinerea unei vize pentru studenti sau a unui permis de sedere sunt adesea complexe si neclare; procedurile pot fi de lunga durata si variaza considerabil de la un stat membru la altul, iar transferul dintr-un stat membru in altul poate fi foarte dificil sau chiar imposibil. Se reduce astfel posibilitatea tarilor UE de a beneficia de un numar mai mare de persoane talentate si reduce atractivitatea UE ca centru mondial de excelenta.

Comisia a propus modalitati de simplificare a intrarii si sederii in UE pentru studentii, cercetatorii si alte categorii de resortisanti din afara UE pentru perioade de peste trei luni, precum si conditii mai atractive pentru aceste categorii. Noua legislatie va stabili termene mai clare in care autoritatile nationale sa decida cu privire la cereri, va prevedea mai multe oportunitati de acces pe piata fortei de munca pe durata sederii lor si va facilita circulatia in interiorul UE.

„Demersurile pentru a veni in UE in scopul cercetarii sau studiului sunt mult mai complicate decat ar trebui. Trebuie sa inlaturam aceste obstacole pentru ca Uniunea Europeana sa fie mai deschisa persoanelor talentate. Acest tip de mobilitate va fi in folosul UE si al economiei noastre ca urmare a circulatiei cunostintelor si a ideilor.” a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.

„Ai carte, ai parte, asa spune un proverb: este esential sa ii atragem pe cei mai buni si cel mai bine pregatiti cercetatori si studenti, deoarece acestia contribuie la o economie a cunoasterii, incununata de succes in UE. Prin actiunile Marie Curie si prin noul program „Erasmus pentru toti”, dorim ca Europa sa devina destinatia aleasa pentru invatamantul superior, cercetare si inovare”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Experienta acumulata in punerea in aplicare a legislatiei curente a aratat ca statele membre nu au putut aborda in totalitate dificultatile cu care se confrunta solicitantii atunci cand doresc sa vina in UE pentru a studia sau pentru a efectua cercetare. Comisia propune acum stabilirea unor norme mai clare, mai coerente si mai transparente la nivelul intregii Uniuni Europene.

Cele doua directive actuale privind studentii si cercetatorii vor fi modificate si inlocuite cu o noua directiva unica, care va imbunatati:

  • garantiile procedurale, in special prin stabilirea unui termen de 60 de zile in care autoritatile statelor membre sa decida cu privire la o cerere de acordare a unei vize sau a unui permis de sedere, ceea ce va face ca procesul aferent cererii de viza sa fie mai clar si transparent;
  • mobilitatea in interiorul UE si transferul de competente si de cunostinte. Normele mai simple si mai flexibile vor spori posibilitatea ca cercetatorii, studentii si stagiarii remunerati sa se deplaseze in interiorul UE, lucru extrem de important pentru studentii si cercetatorii care participa la programe comune. Membrii de familie ai cercetatorilor vor beneficia, de asemenea, de anumite drepturi de mobilitate;
  • accesul pe piata muncii. Pe perioada studiilor, studentii vor avea dreptul sa lucreze cel putin 20 de ore pe saptamana astfel incat acestia sa se poata intretina in mod adecvat si sa aduca o contributie din punct de vedere economic. De asemenea, cercetatorii si studentii vor putea ramane, in anumite conditii, pe teritoriul statului membru pe o perioada de 12 luni de la finalizarea studiilor/cercetarii in vederea identificarii oportunitatilor de angajare sau de creare a propriei afaceri. Aceasta nu inseamna in mod automat dreptul de a lucra, deoarece acordarea unui permis de munca ramane o responsabilitate la nivel national;
  • protectia generala a altor categorii suplimentare de resortisanti din afara UE, cum ar fi persoanele „au pair”, elevii si stagiarii remunerati, care nu intra in sfera legislatiei UE existente.

Etapele urmatoare

Directiva propusa, care este prezentata sub forma unei reformari, trebuie acum sa fie discutata, iar Parlamentul European si Consiliul UE trebuie sa o aprobe. Comisia spera ca noile norme sa intre in vigoare incepand din 2016.

Situatia globala pe scurt

In pofida contextului actual, caracterizat prin incetinirea cresterii economice si cresterea ratei somajului, multe state membre intampina dificultati atunci cand vine vorba de ocuparea unor locuri de munca care presupun forta de munca calificata. Exista indicii potrivit carora aceste dificultati se vor mentine in urmatorii zece ani, atat din motive economice, cat si demografice.

Una dintre probleme este incapacitatea UE de a atrage forta de munca de care are nevoie, in timp ce alte tari din lume inregistreaza rezultate mult mai bune atunci cand este vorba de a atrage aceste talente in primele etape ale studiilor universitare si ale proiectelor de cercetare, prin oferte mai atractive. Prin urmare, este in interesul UE sa vina cu propuneri mai atractive pentru studentii si cercetatorii straini si sa creeze un interes mai mare pentru UE ca centru mondial de excelenta. Schimburile mai numeroase de studenti si cadre didactice universitare internationale vor contribui la crestere economica, vor stimula inovarea si vor duce la crearea mai multor locuri de munca pe termen lung.

In 2011, aproximativ 220 000 de resortisanti din afara UE au intrat in UE pentru studii, schimb de elevi, formare profesionala neremunerata sau servicii de voluntariat1. Cei mai multi resortisanti din afara UE au venit pentru invatamant si studii. In 2011, tarile care au primit cel mai mare numar de studenti au fost Franta (64 794), Spania (35 037), Italia (30 260), Germania (27 568) si Tarile de Jos (10 701).

In acelasi an, aproximativ 7 000 de resortisanti din afara UE au venit pentru cercetare in cele 24 de state membre ale UE la care se refera aceste date, in principal in Franta (2 075), Tarile de Jos (1 616), Suedia (817), Finlanda (510) si Spania (447).

Reteaua europeana de migratie (REM), gestionata de Comisie, a publicat, de asemenea, un studiu privind imigratia studentilor internationali in UE. Studiul ofera o prezentare analitica solida si informatii statistice cu privire la politicile in materie de imigratie si mobilitate ale statelor membre si strategiile lor nationale de promovare a Europei ca destinatie atractiva pentru studentii internationali.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 110