Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Rata de absorbtie de 85% pe Granturile Norvegiene

Pana in 2016, o suma de aproximativ 306 milioane EUR va fi transferata Romaniei sub forma de asistenta financiara nerambursabila catre programe si proiecte in diverse sectoare, cum ar fi protectia mediului, conservarea patrimoniului cultural, justitie si societate civila prin intermediul sprijinul financiar acordat de catre Norvegia prin Granturile norvegiene. Aproximativ 25 milioane EUR vor fi alocate sectorului justitie si afaceri interne. Programele aferente acestui sector vor fi lansate in cursul acestui an.

In conformitate cu cadrul administrativ asupra caruia s-a convenit intr-o intrevedere a ambsadorului Norvegiei la Bucuresti, dl. Øystein Hovdkinn, si ministrul Justitiei, d-na Mona Maria Pivniceru, Ministerul Justitiei din Romania va administra, in calitate de Operator de Program, mare parte din fondurile alocate sectorului justitie si afaceri interne. Acestea vor sprijini justitia din Romania in privinta implementarii noilor coduri juridice, vor contribui la imbunatatirea standardelor din penitenciarele si serviciile de probatiune romanesti, precum si la combaterea violentei domestice, a crimei organizate si a traficului de fiinte umane.

In timpul discutiilor, ambasadorul Hovdkinn a mentionat rata mare de absorbtie de 85 la suta in perioada anterioara de finantare, de pana in 2011. Pentru acest interval, Romania a beneficiat de aproape 100 de milioane EUR in urmatoarele sectoare cheie: protectia mediului, productie sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, patrimoniu cultural, si sectorul ONG. Oficialul norvegian a transmis mesajul beneficiarilor referitor la fondurile norvegiene, respectiv faptul ca acestea au fost flexibile si usor de accesat si utilizat.

Context


Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la suta din suma totala. Granturile SEE si norvegiene sunt de asemenea menite sa consolideze relatiile bilaterale dintre Norvegia si Romania. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE si cele norvegiene, vizitati www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro si www.eeagrants.org.

Sursa: Ambasada Norvegiei la Bucuresti

Vizualizări: 168