Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fermele familiale ar putea fi sprijinite din fonduri europene pentru a se dezvolta

In sedinta de Guvern din data de 30 ianuarie 2013 a fost prezentata o nota a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, prin care detinatorii de ferme familiale ar putea fi sprijiniti din fonduri europene pentru a face diverse investitii. Astfel, acestia vor putea primi fonduri pentru achizitia de utilaje sau pentru constructii.

Ministrul Daniel Constantin va discuta in perioada urmatoare cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a modifica Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in scopul obtinerii acestei finantari. “Aceasta este principala modificare pe care doresc sa o fac in PNDR in 2013. As vrea sa vin cu masuri complementare pentru detinatorii de ferme familiale, care sa-i ajute pe acesti oameni sa faca investitii si sa-si desfaca productia pe care o obtin", a precizatDaniel Constantin.

Ferma familiala reprezinta entitatea care desfasoara o activitate economica permisa de lege, individual sau impreuna cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar si pentru comercializarea surplusului de produse obtinute. Activitatea economica desfasurata de catre ferma familiala - permanent, ocazional sau temporar trebuie inregistrata si autorizata in conditiile legii.

MADR intentioneaza deschiderea unei noi sesiuni prin Masura 121 dedicata exploatatiilor de semi-subzistenta in vederea dezvoltarii activitatii agricole catre piata (proiecte intre 5.000 – 50.000 Euro). Acesti beneficiari pot fi eligibili la viitoarea schema de subventionare a dobanzii si pentru cea de actualizare a diferentei de curs valutar pentru achizitia de utilaje in cadrul Masurii 121. Se vor stabili proiecte tip, acordate cu titlu gratuit, pentru ferme destinate acestor fermieri.

Sursa: MADR

Vizualizări: 113