Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premiile RegioStars 2013 au fost decernate. Afla care sunt proiectele castigatoare!

Proiectele inovatoare care vor contribui la crearea de locuri de munca pentru viitor s-au aflat pe 31 ianuarie 2013 in centrul atentiei deoarece domnul Johannes Hahn, comisarul pentru politica regionala, a prezentat Premiile RegioStars 2013.

Impreuna cu presedintele juriului, Luc Van den Brande, comisarul Hahn a decernat, in cadrul a cinci categorii, premii pentru proiecte din Portugalia, Regatul Unit, Polonia, Germania si Lituania care demonstreaza bune practici in dezvoltarea regionala.

Comisarul Hahn a declarat: „Investitiile UE trebuie sa fie directionate catre proiectele care creeaza crestere reala, cu adevarate beneficii pentru cetateni, mediu si economie. Avem nevoie de solutii inovatoare si dinamice pentru a face sa creasca economia Europei. Castigatorii din acest an sunt proiecte model in domeniul inovarii in sectorul intreprinderilor, al utilizarii eficiente a resurselor si al incluziunii sociale, care au toate ca scop o viata de mai buna calitate pentru cetateni. Proiectele respective sunt exemple concrete despre cum ne putem pune in practica pe teren obiectivele europene mai ample definite in Strategia Europa 2020. Ele sunt impulsionate de angajamentul si creativitatea de la nivel local”.

Presedintele juriului si fostul presedinte al Comitetului Regiunilor, Luc Van den Brande, a adaugat: „Alegerea castigatorilor dintr-un domeniu cu atat de multe realizari extraordinare a necesitat dezbateri aprinse. Juriul, reprezentand domenii diferite de expertiza, s-a axat pe proiecte regionale de excelenta, cu impact real in directia conturata de Strategia UE 2020: o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii. Ele dau un bun exemplu al modului in care regiunile, indiferent de dimensiunea sau amplasarea lor geografica, pot invata unele de la altele cum sa inoveze in cel mai larg sens".

Premiile anuale RegioStars sunt deschise tuturor regiunilor UE care vor sa prezinte proiecte ce au beneficiat de investitii prin politica regionala a UE incepand cu 1 ianuarie 2000. In ultimii cinci ani, cel mai mare numar de cereri s-au primit din Austria, Belgia, Tarile Baltice si Tara Galilor.

In cadrul acestei editii a premiilor, cea de a sasea, Comisia Europeana a primit 149 de cereri – cel mai mare numar primit vreodata, din care au fost alesi cei 27 de finalisti.

Cele cinci categorii de premii decernate pentru 2013 au fost:

  • CRESTERE INTELIGENTA: Implicarea universitatilor in cresterea regionala
  • CRESTERE DURABILA: Sprijinirea utilizarii eficiente a resurselor in IMM-uri
  • CRESTERE FAVORABILA INCLUZIUNII: Inovare sociala: raspunsuri creative la provocarile societale
  • CITYSTAR: Abordari integrate pentru dezvoltarea urbana durabila
  • INFORMARE SI COMUNICARE: Promovarea politicii regionale a UE prin scurte inregistrari video
 

Laureatii:

„Crestere inteligenta” - „UPTEC – Parcul stiintific si tehnologic, Universitatea din Porto” – Porto

Parcul stiintific si tehnologic al Universitatii din Porto (UPTEC) creeaza clustere, uniformizand competentele intre mediul academic si mediul local de afaceri, in sectoare cu potential de inovare a economiei locale. Proiectul este divizat in patru poli distincti – Tehnologie, Industrii creative, Tehnologie marina si Biotehnologie, inclusiv doua structuri de sprijin pentru intreprinderi – Incubatoarele de afaceri si Centrele pentru inovare in sectorul intreprinderilor. UPTEC a sprijinit pana acum 110 firme, inclusiv 95 de start-upuri, cinci mari societati si cinci centre de inovare private. Proiectul a creat aproximativ 800 de locuri de munca pentru absolventi, contribuind la o crestere economica solida in regiune.

„Crestere durabila” - „ENWORKS – Sprijin pentru utilizarea eficienta a resurselor” – nord vestul Angliei

ENWORKS este un serviciu de mediu care sprijina IMM-urile din nord-vestul Angliei, oferind formare si consiliere in privinta gestionarii riscurilor de mediu, a utilizarii eficiente a apei si energiei, a imbunatatirii gestionarii deseurilor si in multe alte domenii. Proiectul administreaza un set de instrumente on-line privitoare la eficienta resurselor, accesibil gratuit, pentru a-i ajuta pe manageri sa inteleaga, sa clasifice in functie de prioritati, sa controleze si sa evalueze progresele si economiile pe care le au de gestionat in materie de mediu. ENWORKS a ajutat pana acum IMM-urile din zona de nord-vest sa identifice economii anuale prin utilizarea eficienta a resurselor in valoare de 79 de milioane de lire sterline (95 de milioane de euro), dintre care au fost deja implementate economii de 13 milioane de lire sterline (15 milioane de euro). Datorita acestor imbunatatiri, s-au economisit peste 47 000 de tone de emisii de CO2, 413 000 m3 de apa si 9 300 de tone de materiale. In plus, progresele in domeniul mediului au creat sau au protejat peste 960 de locuri de munca si au dus la realizarea unor cifre de vanzari in valoare de peste 113 milioane de lire sterline (136 de milioane de euro).

„Crestere favorabila incluziunii” - „Itinerare individuale de angajare” - Warmińsko-Mazurskie

Concentrat in mod special asupra somerilor pe termen lung din categoria de varsta peste 45 de ani, proiectul „Itinerare individuale de angajare” din Elblag, Polonia, a adoptat o abordare personala si axata pe sanatate a procesului de cautare si pastrare a unui loc de munca. Un formator profesionist a intocmit un „plan de dezvoltare personala” pentru un grup tinta de someri pe termen lung - majoritatea femei, inclusiv formare profesionala si asistenta psihologica. Aproape 80 % dintre acestia si-au gasit apoi un loc de munca. Datorita sprijinului si interventiei continue, 9/10 dintre acestia se aflau la acelasi loc de munca dupa aproximativ 15 luni. Proiectul a dus si la o schimbare de atitudine in oras, 60 % dintre angajatorii implicati declarand ca ar fi mai interesati sa angajeze persoane cu varsta de 45 de ani si mai mult.

„CityStar” - „Gestionarea cartierelor, Berlin” – Berlin

Proiectul „Gestionarea cartierelor, Berlin” (Neighbourhood Management, Berlin – NMB) a introdus consilii de administratie in sectoarele defavorizate din punct de vedere social din capitala germana pentru a consolida participarea locuitorilor din aceste sectoare la procesul de luare a deciziilor privind selectarea si finantarea proiectelor destinate sa le amelioreze calitatea vietii. Consiliile lucreaza in cooperare cu Departamentul de dezvoltare urbana si mediu al Senatului berlinez, dezbatand atuurile si problemele zonei si gasind impreuna solutii sau propunand proiecte de imbunatatire a conditiilor de viata in cartier. Integrarea grupurilor de migranti reprezinta o componenta cheie a activitatii consiliilor, populatia din unele zone provenind in proportie de pana la 79 % din imigranti. Proiectul face parte dintr-o strategie pe termen lung de integrare sociala in Berlin.

„Informarea publicului ” – „Catre un loc de munca – dezvoltarea unor servicii de mediere pentru angajarea de persoane cu deficiente de auz”, Lituania

Proiectul „Catre un loc de munca” a dezvoltat servicii de mediere pentru a sprijini angajarea persoanelor cu tulburari de auz din Lituania. Pe mai multe canale TV s-a desfasurat o campanie initiala de sensibilizare, constand intr-o serie de videoclipuri care contestau atitudinile traditionale fata de persoanele cu deficiente de auz ale societatii neafectate de aceste probleme. Agenti de recrutare a fortei de munca instruiti special au lucrat in centre-pilot de ocupare a fortei de munca pentru a ajuta persoanele cu deficiente de auz sa isi gaseasca un loc de munca. In consecinta, doua treimi dintre cei sprijiniti au fost angajati, iar proiectul „Catre un loc de munca” a fost recunoscut ca unul dintre cele mai de succes proiecte de integrare sociala din Lituania.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 109