Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania este membra a Spatiului Economic European

Miercuri, 25 iulie, s-a desfasurat la Bruxelles, ceremonia de semnare a Acordului privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Economic European (SEE) si a celor patru acorduri conexe (2 acorduri referitoare la programele de cooperare pentru cresterea economica si dezvoltarea durabila in Romania si, respectiv Bulgaria si 2 acorduri referitoare la comertul cu produse piscicole). Romania a fost reprezentata de dl. Lazar Comanescu - Ambasador la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

Procesul de negociere a aderarii Romaniei la Spatiul Economic European, demarat la 5 iulie 2006, a cuprins patru runde de negociere si s-a finalizat prin semnarea minutei negocierilor, la data de 29 martie 2007. Ulterior, la data de 14 mai 2007, s-a desfasurat la Bruxelles, ceremonia de parafare a Acordului privind participarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Spatiul Economic European si a acordurilor conexe.

Din partea Romaniei, exercitiul de negociere a fost coordonat de Ministrul Economiei si Finantelor, echipa romana de negociere fiind condusa de dra. Alice Bitu - secretar de stat.

Romania va beneficia, prin aplicarea acestui accord, de un cadru reglementat in relatia cu statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS)/SEE: Islanda, Liechtenstein si Norvegia, similar celui comunitar, precum si de asistenta financiara in valoare de aproape 100 milioane Euro, acordata in baza acelorasi principii care au fost aplicate in cazul celor 10 noi state member ce au aderat la UE in 2004.

Cele cinci acorduri vor fi aplicate provizoriu din lunile urmatoare, in baza unui schimb de scrisori intre Comunitatea Europeana, pe de o parte si Islanda, Principatul Liechtenstein si Norvegia, pe de alta parte, pana la definitivarea procedurlor interne ratificate ale Statelor Membre si Statelor AELS/SEE.

In continuare, urmeaza a fi definitivate si aprobate (prin discutii bilaterale intre reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor si reprezentantii statelor AELS/SEE regulile de implementare pentru cele doua mecanisme financiare (memorandumuri de intelegere), dupa aprobarea carora va fi posibila accesarea acestor fonduri.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 426