Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

„Adecvarea reglementarilor”: cum sa obtinem maximul de beneficii de pe urma legislatiei UE in perioade dificile

Din dorinta de a permite intreprinderilor sa isi desfasoare activitatea in conditii mai usoare si cu costuri mai mici si de a permite cetatenilor sa se bucure de avantajele pietei unice, Comisia Europeana a anuntat un pachet important de masuri, menite sa asigure un cadru de reglementare europeana consolidat si imbunatatit si „adecvarea reglementarilor” UE. Pachetul include un nou program care vizeaza eliminarea, la nivelul UE si la nivel national, a tuturor costurilor asociate reglementarii care nu sunt necesare. Conceput ca o continuare a programului privind reducerea sarcinii administrative, programul optimizeaza instrumentele – evaluari ale impactului, analize, consultari publice – care permit legislatiei UE sa ramana adaptata obiectivelor urmarite. Scopul acestui pachet, a carui importanta a fost recunoscuta de Consiliul European din 18-19 octombrie 2012, este de a ajuta UE sa-si mentina cresterea si sa fie competitiva in perioade dificile.

Presedintele Comisiei Europene, José-Manuel Barroso, a declarat: „Daca vrem ca Europa sa cunoasca in continuare crestere economica, sa creeze locuri de munca si sa fie competitiva pe plan international, legislatia UE trebuie sa fie adaptata obiectivelor urmarite. Acesta este motivul pentru care trebuie sa elaboram politici care sa aiba in centrul lor preocuparea pentru o reglementare inteligenta. Astazi, ne intensificam eforturile in aceasta directie prin lansarea unui nou program cuprinzator privind calitatea si adecvarea reglementarilor. Vom examina corpusul de acte legislative in vigoare si vom viza in mod sistematic tot ceea ce nu este absolut necesar pentru a urmari, in mod eficient, obiectivele de crestere durabila, creare de locuri de munca si competitivitate.”

Reglementarea inteligenta este o sarcina comuna a Comisiei, a Parlamentului European si a Consiliului, iar statele membre si Comisia sunt implicate activ in transformarea acestei responsabilitati comune intr-o misiune comuna. Comunicarea privind adecvarea reglementarilor UE evalueaza progresele importante realizate pana in prezent in ceea ce priveste punerea in aplicare a agendei Comisiei in materie de reglementare inteligenta. Comunicarea sugereaza, de asemenea, diferite modalitati prin care legislatia UE isi poate atinge obiectivele intr-un mod si mai eficace si mai eficient: demonstrand o valoare adaugata clara, asigurand maximul de beneficii cu costuri minime si respectand principiile subsidiaritatii si proportionalitatii. Obiectivul final urmarit il constituie un cadru normativ simplu, clar, stabil si previzibil.

Comunicarea identifica urmatoarele masuri:

  • Un nou program privind calitatea si adecvarea reglementarilor (REFIT), menit sa identifice in mod sistematic si sa puna in aplicare in mod transparent initiativele susceptibile sa asigure o reducere a costurilor de reglementare si o simplificare semnificative;
  • O continuare a programului de actiune privind reducerea sarcinii administrative (ABRplus), pentru a garanta faptul ca reusita programului de actiune privind reducerea sarcinii administrative (reducerea cu 25 % a birocratiei) se traduce in beneficii pentru intreprinderile si IMM-urile din statele membre;
  • Instrumente optimizate de gestionare a reglementarilor: imbunatatirea constanta a evaluarilor impactului; realizarea de evaluari mai complete si mai critice, ancorate solid in procesul de elaborare a politicilor, un proces optimizat de consultare a partilor interesate si un sprijin mai puternic acordat punerii in aplicare.

In paralel, Comisia a adaptat legislatia UE pentru a raspunde necesitatilor IMM-urilor si microintreprinderilor, conducand consultari extinse cu acestea si examinand corpusul de acte legislative pentru a detecta si a elimina sarcina administrativa impusa de acestea. La inceputul anului 2013, Comisia va prezenta un prim raport privind progresele realizate in legatura cu aceste activitati.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 148