Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cod rosu de inghet al proiectelor europene! „Victimele” POSDRU adreseaza un nou mesaj disperat autoritatilor

Dupa ce la sfarsitul lunii trecute, in cadrul marsului de protest organizat de Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale si sustinut de www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group, organizatiile care implementeaza proiecte POSDRU si-au depus in mod simbolic, la Ministerul Finantelor, ultimele monede cu care puteau credita functionarea programului , maine, 22 noiembrie, acestea vor adresa un nou mesaj disperat autoritatilor.

Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania organizeaza incepand cu ora 10:00, la Hotel Ibis Parlament, Sala Eminescu B, conferinta de presa „Cod rosu de inghet al proiectelor europene!”, o initiativa sustinuta si de www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group, prin care se doreste atragerea atentiei autoritatilor asupra faptului ca situatia POSDRU nu s-a rezolvat, beneficiarii gasindu-se inca in situatii disperate urmare a continuarii blocajului financiar.

Prin intermediul acestei conferinte, organizatorii avertizeaza Guvernul Romaniei ca se face vinovat de stoparea a peste 1.500 de proiecte cu finantare europeana si de falimentul a peste 3.000 de organizatii si companii.

Organizatiile, companiile si sindicatele ce desfasoara proiecte cu finantare europeana – proiecte ce vizeaza persoane aflate in situatii sociale limita, agricultori, antreprenori – sunt obligate sa asigure desfasurarea proiectelor din fondurile proprii, in conditiile in care Ministerele contractante nu isi onoreaza obligatiile de plata.

Mai mult decat atat, chiar daca Guvernul inregistreaza datorii de milioane de euro fata de implementatorii de proiecte, acestia din urma sunt penalizati pentru neplata taxelor si impozitelor catre stat, multi dintre ei avandu-si conturile blocate de autoritatile fiscale. In acelasi timp, Guvernul a aprobat miercuri, 14 noiembrie, in regim de urgenta, plati de 12 milioane de lei pentru reparatii ale lacasurilor de cult din toata tara.

Organizatorii demersului acuza Guvernul ca, in conditiile in care platile de la Comisia Europeana sunt suspendate din motive ce tin de capacitatea scazuta de management a autoritatilor statului, acesta transfera total responsabilitatea catre implementatori, neintelegand sa respecte contractele incheiate cu acestia.

Demersul se va incheia printr-un gest simbolic care sa reflecte situatia dramatica a beneficiarilor POSDRU: acestia „isi vor da camasa de pe ei” in fata Ministerului Finantelor.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 105